ШРИ ЛАНКА

Цена от € 1999

30.11 - 10.12.2024

Живописни водопади, тропически гори, екзотична флора и фауна, хилядолетна история и култура, за които говорят величествени руини и паметници на културата, всичко това е Шри Ланка - благословената земя, известна още като сълзата на Азия! Готови ли сте да се впуснем заедно в едно ново и различно приключение? 

ПРОГРАМА:

Ден 1./ 30.11.2024год.
СОФИЯ – КОЛОМБО
Среща на Терминал 2 в 07:50ч. и полет София – Истанбул в 09.50ч- 12.20ч
Отправяме се за втори полет – Истанбул – Коломбо в 19:25
Ден 2./ 01.12.2024год.
КОЛОМБО– ПИНАВАЛА - ДАМБУЛА
Пристигаме на международното летище в Коломбо в 06:10ч.
Предстои ни една седмица изпълнена със спиращи дъха гледки с живописни преходи през тропически гори. Ще се потопим в хилядолетната история и култура, за които говорят величествени руини и паметници на културата!

Още в първия ден на нашето цейлонско приключение се отправяме към може би едно от най- любопитните места- убежището за слончета Pinnawala. То е създадено през 1975 г. от отдела за защита на дивата природа на Шри Ланка. В момента приютът е като едно голямо семейство и броят на слоновете надвишава 40, като осигурява подслон, храна и медицински грижи за малки слончета, изгубили семействата си и намерени скитащи се сами в дивата природа. Приютът е превърнат в туристическа атракция, където всички посетители имат възможност да бъдат в непосредствена близост до приятелски настроените животни и да наблюдават отблизо храненето и къпането им в реката. Нашето приключение продължава през тропическите гори към Дамбула. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Ден 3./ 02.12.2024год.
ДАМБУЛА - СИГИРИЯ - ДАМБУЛА
Закуска. Не забравяйте приключенския си дух. Днес ще посетим пещерния будистки храм в Дамбула, известен още като „Златният храм” датиращ от I в. пр. Хр. и е под защитата на ЮНЕСКО, за световно културно наследство. Това е най-големият и най-добре запазен храмов комплекс в Шри Ланка, построен върху скала на височина 150 м, до която достигат 350 стъпала. В храмовия комплекс се намира най-богатата колекция от статуи на Буда- 157 на брой, повечето от които на възраст над 2000 г. Стените и таваните на пещерите са богато декорирани с рисунки и изображения, а позлатата им е довела до наименованието им – Ран Гири, в превод Златната скала.
Продължаваме към Сигирия. Тук се намира една от най-известните туристически атракции в Шри Ланка, смятана за осмото чудо на света - скалната крепост, позната още като „Лъвската скала”, заради огромния лъв, който в миналото пазел входа на крепостта. На върха на скалата, издигаща се на 180 м височина, се намират останките на дворец от V в. с обширни градини и басейн. Само 1200 стъпала ви делят от върха, но повярвайте ни усилията ви ще бъдат възнаградени с невероятна спираща дъха панорамна гледка!
След като сме се полюбували на красота на тези невероятни пейзажи се връщаме обратно в хотела, за да се заредим с нови сили за утрешния вълнуващ ден.
Вечеря. Нощувка.
Ден 4./ 03.12.2024год.
ДАМБУЛА - ПЕРАДЕНЯ- КАНДИ
След закуска се отправяме към Кралската Ботаническата градина на Канди в Перадения.
Кралските ботанически градини в Перадения са най-старите градини в Шри Ланка. Намират се на 460 метра над средното морско равнище на около 5 км западно от град Канди в централната провинция на Шри Ланка. Градините Перадения привличат приблизително 2 милиона местни и чуждестранни посетители годишно. Градината включва повече от 4000 вида растения, включително орхидеи, подправки, лечебни растения и палми и е известна със своята колекция от орхидеи и дългите пътеки в рамка с палми. Управлява се от отдела на Националните ботанически градини на Министерството на земеделието и Националният хербариум на Шри Ланка също е прикрепен към него. Обхваща площ от 147 дка. Въпреки че основите за настоящите градини са положени през 1821 г. от Александър Мун, произходът на ботаническите градини датира от далечната 1371 г., когато крал Викрамабаху III се възкачва на трона и държи съд в Перадения близо до река Махавели.
След Ботаническата градина ще посетим Музея на скъпоценните камъни и фабриката в Канди. Посещението започва с въведение в добива на скъпоценни камъни, след което се насочваме към мината където ще имаме възможност да наблюдаваме майсторите по време на тяхната работа.
Целия труд на майсторите може да бъде разгледан и да си закупите от красивите ръчно направени предмети от благородни метали и различни скъпоценни камъни.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Ден 5./ 04.12.2024год.
КАНДИ - АМБУЛУВАВА - РАМБОДА - НУВАРА ЕЛИЯ - ЕЛА
След закуска продължаваме към Нувара Елия, наричана още "Малката Англия", заради островърхите покриви на сградите и англиканската си църква. По пътя ще се спрем на кулата Амбулувава. Кулата е едно от най-уникалните места за посещение в Шри Ланка! Тя е разположена на върха на планината и е висока 48 м. За всички, които успеят да я изкачат и най-вече нямат страх от високото ще бъдете възнаградени с великолепна 360° гледка над околностите.

Следва посещение на водопада Рамбода, който е един от най-красивите в Шри Ланка и е сред задължителните места за посещение в Нувара Ели. Ще имаме възможност да се докоснем до магията на отглеждането и производството на чая, както и ще опитаме от приготвената на място ценна напитка- цейлонски чай.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Ден 6./ 05.12.2024год.
ЕЛА – ТИСА- ЯЛА
Закусете добре. Време е да се отправим към едно лудо приключение през този ден, за което ще са ни нужни много сили!
Ще пътуваме с влак, през живописната джунгла. Пътувнето точно с този влак се смята за едно от най-живописните пътувания с влак не само в Шри Ланка, но и в света. От влака ще се насладим на великолепните гледки, които ще се откриват през нас, ще преминенм през мостът с девет арки, известен още като „Мостът в небето“.
Мостът е построен чрез свързване на две блатни планини при изграждането на железопътната линия Бадула – Коломбо. Това е един от най-добрите примери за железопътно строителство от колониалната епоха в страната. Нашето приключение продължава към Тиса, като по пътя ще посетим Little Adams Peak. Малкият Адамов връх предлага една от най-хубавите гледки в хълмистата страна на Шри Ланка. Преходът не е много труден, което ви дава възможност да се насладите на цялата красота около вас, докато се наслаждавате на невероятни гледки.
По желаниe срещу допълнително заплащане: Flying Ravana Mega Zipline
Flying Ravana е първият зиплайн в Шри Ланка, разположен сред пищните зелени земи на Ела, Шри Ланка (близо до Little Adams Peak - основната атракция на Ела). Зип линията се простира на повече от половин километър, плъзга се с максимум 80 км/ч и предлага гледка от птичи поглед към красивите хълмове на острова.
След прилива на адреналин е време малко и за релакс. С коктейл в ръка ще се любуваме на невероятните гледки към планината и долината от Ravana Pool club. Макар, че не сме на плажа, ще се почувстваме все едно сме там. С уникалния си дизайн този бутиков клуб посреща гости от цял свят, като основната концепция е да се наслаждаваме на живота!
Ще имаме достъп до бара, лобито и ресторанта. Не е включена консумация по време на престоя в клуба. За гостите, които искат да се насладят на VIP зоната с джакузи, има опция за доплащане на място.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Ден 7./ 06.12.2024год.
ЯЛА – ГАЛЕ - КАЛУТАРА
За всички, които адреналина им е в кръвта, ще се отправим по желание към Национален парк Яла за едно вълнуващо Сафари с джипове (допълнително заплащане) Отпътуваме от хотела рано сутринта още преди изгрев слънце в 5.00ч.
Националният парк Яла е най-популярният и най-посещаван национален парк в Шри Ланка, поради високата си плътност на леопардите. Разположен в югоизточния регион на страната, можете да станете свидетели на три от големите четири на Шри Ланка в Yala National Park- леопард, слон и ленива мечка. Едно незабаравимо приключение, което определено си заслужава ранното ставане!
Връщаме се в хотела за закуска и продължаваме към Бентота.
По пътя ше посетим Гале- град на югозападния бряг на Шри Ланка. Известен е с крепостта Гале, укрепеният стар град, основан от Португалски колонисти през 16 век.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Ден 8./ 07.12.2024год.
КАЛУТАРА- РЕЛАКС КРАЙ ОКЕАНА
Закуска. Свободно време за плаж и почивка.
Ден 9./ 08.12.2024год.
Закуска. Свободно време за плаж и почивка.
Ден 10./ 09.12.2024год.
Закуска. Свободно време за плаж и почивка.
Ден 11./ 10.12.2024год.
КАЛИТАРА- КОЛОМБО ЛЕТИЩЕ
Рано сутринта (03:00 ч.) Закуската е под формата на сух пакет.
Отпътуване за летището от хотела.
Полет Коломбо – Истанбул в 07:40. Пристигане в Истанбул в 14:15.
Полет от Истанбул за София в 20:30 ч.
Пристигане в София в 20:45 ч.

Полетно разписание:
30.11 София – Истанбул 07:50 – 12:20
30.11 Истанбул – Коломбо 19:25 – 06:10+1
10.12 Коломбо – Истанбул 07:40 – 14:15
10.12 Истанбул – София 20:30 – 20:45
*Агенцията си запазва правото на промени в програмата!
**Възможна е промяна в полетното разписание от страна на авиопревозвача. В случай на промяна, всички записани ще бъдат уведомени своевременно!

ПРОМО ЦЕНИ от 1999 €/човек

/Промо цените са валидни до 15.05.2024 г. След тази дата всички цени се повишават със 100 евро./

Цената включва:

 • Самолетен билет София – Истанбул – Коломбо – Истанбул – София с редовен полет на Turkish airlines с  включен 7кг  ръчен и 23кг. чекиран багаж с включени летищни такси към дата на публикуването на туристическата програма към дата 03.08.2023год.
 • 2 нощувки в Дамбула "Camellia Resort" 4* (или подобен);
 • 1 нощувка в Канди в "Thilanka Kandy" 4* (или подобен);
 • 1 нощувка в Ела в Ella Gap Hotel 3* (или подобен);
 • 1 нощувка в Тиса в "Oak Ray Wild" 4* (или подобен);
 • 4 нощувки в Бетота в "Kamilia resort" Kalutara 4* (или подобен);
 • Настаняването във всички хотели е в двойна стая, на база пълен капацитет на настаняване;
 • Закуски и вечери във всеки хотел;
 • Туровете по програмата с включени входни такси; 
 • вход за изкачване на "Лъвската скала"
 • Транспорт с модерен туристически автобус по време на цялото пътуване;
 • Местен екскурзовод по време на цялото пътуване на английски език
 • Рапсоди представител по време на цялото пътуване.

Цената не включва:

 • Виза за Шри Ланка - 75 $ - вади се предварително онлайн
 • Избор на съседни седалки по време на полетите. Самолетната резервация е групова, като местата се разпределят на случаен принцип между цялата група. 
 • Доплащане за настаняване в единична стая- 450€/ за целия престой
 • Джип сафари в Национален парк Яла- 60€ - заявява се предварително с последната вноска по екскурзията 
 • Медицинска застраховка към ЕВРОИНС- 30лв. с покритие 20 000 €, Опция Б за целия престой
 • Flying Ravana Mega Zipline – 30 $ на човек- заплаща се на място по желание
 • Напитки по време на храненията в хотелите 
 • Бакшиши (шофьор/ местен гид)– около 3-5 $ на човек/ ден
 • Такса гориво, вредни емисии – обявява се 20 дни преди полета
 • Разходи от личен характер;
 • Разходи от личен характер;

НАСТАНЯВАНЕНастаняване в Дамбула- Канди- Ела- Тиса- Калутара

Цена:

€ 1999

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:

Дамбула- Camellia Resort and Spa 4****  (или подобен)

Camellia Resort and Spa е сгушен сред изобилни зелени площи. Предлага добре обзаведени стаи с безплатен Wi-Fi интернет и открит плувен басейн.
Климатизираните вили в хотелски комплекс Camellia Resort са оборудвани със самостоятелен балкон, телевизор със сателитни канали и уреди за гладене. Самостоятелните бани са с душ или вана и безплатни тоалетни принадлежности.
Гостите могат да се хранят под открития балдахин в ресторанта на място, който предлага местни ястия от Шри Ланка, Индия, Китай и Европа. 

Канди- Thilanka Hotel 4 ****

Thilanka се намира в непосредствена близост до град Канди и е заобиколен от естествената красота на планината Hunnasgiriya и природния резерват Udawattaekelle. 
Климатизираните стаи за гости предлагат самостоятелен балкон с изглед към езерото Канди и гората Udawattekelle. Всяка стая е оборудвана с бюро, удобства за приготвяне на чай/кафе и плоскоекранен телевизор с кабелни канали. В хотел Thilanka гостите могат да се насладят на плуване в открития басейн или да посетят магазините на място. В този хотел се предлагат перални услуги.Ресторантът сервира закуска на шведска маса, както и фюжън храна. Можете да се насладите на напитки в бара на хотела.

Ела- Oak Ray Ella Gap 3***

Ella Gap Hotel приветства гостите си с открит плувен басейн и ресторант/бар, както и безплатен WiFi в общите части.

Хотелът се намира в центъра на град Ела и в непосредствена близост до живописните водопади Равана. Мостът с 9 арки, малкия Адамов връх и известната скала Ела.

Стаите са обзаведени с традиционни мотиви и разполагат с климатик, телевизор с плосък екран със сателитни канали, удобства за приготвяне на чай/кафе, сейф и мини хладилник. Банята разполага са с безплатни тоалетни принадлежности и топла/студена вода.

Гостите могат да избират както от шведска маса, така и от а-ла-карт във вътрешния ресторант. В бара можете да се насладите на разнообразие от коктейли, вина и бири. За гостите се организират уроци по готварство / демонстрации.

Тиса- Oak Ray Wild Yala 4****

Oak Ray Wild Yala разполага с открит плувен басейн, градина, тераса и ресторант в Тисамахарама. Настаняването предлага денонощна рецепция, рум-сървиз и безплатен WiFi в целия имот.
Всички стаи в хотела разполагат с климатик, кът за сядане, плоскоекранен телевизор със сателитни канали, сейф и самостоятелна баня с душ, безплатни тоалетни принадлежности и сешоар. Всяка стая в Oak Ray Wild Yala включва спално бельо и хавли.

Калутара- Kamili beach villa 4****ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:

/ заявяват се и се заплащат с последната вноска по екскурзията/

ДЖИП САФАРИ В НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЯЛА- 60 евро

Националният парк Яла е най-популярният и най-посещаван национален парк в Шри Ланка, като имено тук има най-висока популация на леопарди в света. Разположен в югоизточния регион на страната, можете да станете свидетели на три от големите четири на srilanka в Yala National Park Леопард, слон и ленива мечка. Паркът е разделен на няколко части, някои от които са много трудно достъпни. В най-посещаваната част има приблизително 40 леопарда. Със своите 44 вида бозайници и 215 вида птици това се един от най-добрите и популярни национални паркове в света. 
Джиповете са до 6 човека.
Съветваме ви да бъдете с удобни дрехи и обувки в неутрални цветове, може да си вземете бинокъл. 
В цената е включено:  3 часово джип сафари с вход за националния парк Яла, 1 бутилка вода на човек.
В цената не е включен: бакшиш за рейнджъра около 3- 4 $ на човек.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИКак да се запиша за екскурзията?

Записването за екскурзията става след попълване на резервационната форма, която може да намерите горе в десния ъгъл на сайта, и внасяне на депозит от 500 лв. Останалата сума е разделена на вноски:
За дата 01-09.03.2024:
2-ра вноска- до 01.10.2023
3-та вноска до остатъка на пакета до 01.02.2024год.

За дата 15-23.03.2024:
2-ра вноска- до 15.10.2023
3-та вноска до остатъка на пакета до 15.02.2024год.


За дата 30.11- 10.12.2024:
2-ра вноска- до 30.04.2024
3-та вноска до 30.07.2024
остатъка до пълната сума на пакета до 30.10.2024год.

За дата 09-19.12.2024:
2-ра вноска- до 09.05.2023
3-та вноска до 09.08.2024
остатъка до пълната сума на пакета до 09.11.2024год.

Плащанията по последващите вноски може да се извършват само в наш офис или по банков път.Трябва ли ми виза за Шри Ланка?

Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Шри Ланка. Виза може да се получи (туристическа виза с право на престой 30 дни) предварително с регистрация/ заплащане, като следва да се регистрирате в електронната система за пътуване (Electronic Travel Authorization System– ETA) на следния официален сайт: http://eta.gov.lk/slvisa/ и да се заплати с карта визата.
Информация:
https://www.srilanka-onlinevisa.com/visa-information
Полученото по електронен път положително становище на шриланкийските власти по регистрацията следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза.

При пристигането си в Шри Ланка всички притежатели на ETA ще трябва да представят:
Двупосочен билет (само при пътуване със самолет)
Доказателство за достатъчно средства за покриване на разходите по престоя в Шри ЛанкаКакви документи са ми необходими за пътуването?

Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават:
- Валиден задграничен паспорт минимум 6 месеца от датата на напускане на страната;
- ВизаКакви са условията за анулиране на пътуването?

Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартни такси за прекратяване, спрямо изискваните от туроператора разходи за прекратяване на договора, съгласно чл. 64, т. а- d, заложени в Общите условия на туроператора, които се предават на туриста преди сключване на договора или в ТАБ "Общи условия за ползване" в нашия сайт.Допълнителна информация:

Допълнителна информация:
- Пътуването НЕ Е подходящо за хора с ограничена подвижност, както и за лица под 18год. възраст
- Цената е валидна при минимум 25 туристи
- Храмовете се посещават само с покрити крака и рамене и не се допуска снимане на изображенията на божествата
- Местна валута - Шриланкийска рупия
- Електрическите контакти в хотелите в Шри Ланка са АНГЛИЙСКИ СТАНДАРТ - нужен е адаптер с три входа!Какво е застраховка "Отмяна на пътуването"?

Рапсоди Травел България ООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Застраховката при желание се сключва до 5 календарни дни от датата на договора за пътуване.
Цената на застраховката е 4,5% тарифно число от стойността на пакета за пътуване.
Покритието за Ковид е свободно избираемо с/у доплащане от 0.5% тарифно число и трябва да има минимум 10 дни до началната дата на пътуването.
Има възможност за добавяне на покритие за удължаване на пътуване (разходи за презаверка на самолетен билет, хотелско настаняване и т.н.), с/у доплащане на допълнителна премия съгласно тарифите.Общи условия при застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване;

Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването. 

Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница. Какво не покрива застраховката? 


• Събития, които са причинени предумишлено или поради груба небрежност на застрахования
• Опит за самоубийство
• Събития в здравословното състояние на застрахования, които са настъпили или се очаква да настъпят в момента на сключване на застраховката или началото на пътуването
• Събития, които застрахования понася вследствие на употреба на алкохол, наркотици, медикаменти или поради отлагане на предписана терапия
• Събития, които са в посредствена или непосредствена връзка с размирици, военни действия, терор от всякакъв вид, стихийни бедствия, влияния на околната среда, земетресения

Повече информация може да получите в офиса на агенцията.Кога е най-подходящо да посетим Шри Ланка?

Хубавото на Шри Ланка е , че е доста топло през цялата година, затова може да се посети по всяко време. Сезоните варират в страната с възможност за валежи в някои части през цялата година. По което и да е време от годината в Шри Ланка можете да бъдете сигурни, че ще се насладите на слънчево време с възможност за валежи.Какъв бюджет е нужен за седмично посещение в Шри Ланка?

С включени в пакетната цена транспорт и настаняване един турист може да очаква нужен бюджет около 150- 200 USD за разходи от личен характер.Каква е официалната валута в Шри Ланка?

Официалната валута в Шри Ланка е рупия (RS), като 1 рупия съдържа 100 цента. В обръщение са банкноти от 10, 20, 50, 100, 200, 500 и 1000 рупии. В Шри Ланка можете да обмените валута във всяка банка или обменно бюро. Най-приемани чуждестранни валути са щатския долар, еврото и английският паунд. На много места в страната можете да се разплащате с кредитни карта, като най-широко приложение намират MasterCard и Visa. Добре е когато пазарувате да разполагате с по-дребни банкноти, защото много често продавачите нямат да върнат ресто. Скъсани и мръсни банкноти е вероятно да не бъдат приети почти никъде в страната, освен в банка.Има ли задължителна ваксинация за влизане в Шри Ланка?

- В Шри Ланка са отменени изискванията свързани с Ковид – 19 при влизане на чужденци в страната. Възможно е да се правят тестове на пристигащите.

- Изисква се документ за ваксинация против жълта треска за лица, пристигащи от държави, в които това заболяване е разпространено (В България няма разпространено такова заболяване, поради тази причина няма задължително изискване за ваксинация против жълта треска, на ваша преценка може да се ваксинрате, като се обърнете към РЗИ за повече информация свързана с тази ваксина)

РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА