ШРИ ЛАНКА

Цена от € 1799

15 - 23.03.2024

Живописни водопади, тропически гори, екзотична флора и фауна, хилядолетна история и култура, за които говорят величествени руини и паметници на културата, всичко това е Шри Ланка - благословената земя, известна още като сълзата на Азия! Готови ли сте да се впуснем заедно в едно ново и различно приключение? 

ПРОГРАМА:

Ден 1./ 01.03.2024год.
СОФИЯ – КОЛОМБО
Среща на Терминал 2 в 13:55ч. и полет София – Истанбул в 15.55ч- 18.25ч
Отправяме се за втори полет – Истанбул – Коломбо в 19:25
Ден 2./ 02.03.2024год.
КОЛОМБО– ПИННАВАЛА - ДАМБУЛА
Пристигаме на международното летище в Коломбо в 06:10ч.
Предстои ни една седмица изпълнена със спиращи дъха гледки с живописни преходи през тропически гори. Ще се потопим в хилядолетната история и култура, за които говорят величествени руини и паметници на културата!

Още в първия ден на нашето цейлонско приключение се отправяме към може би едно от най- любопитните места- убежището за слончета Pinnawala. То е създадено през 1975 г. от отдела за защита на дивата природа на Шри Ланка. В момента приютът е като едно голямо семейство и броят на слоновете надвишава 40, като осигурява подслон, храна и медицински грижи за малки слончета, изгубили семействата си и намерени скитащи се сами в дивата природа. Приютът е превърнат в туристическа атракция, където всички посетители имат възможност да бъдат в непосредствена близост до приятелски настроените животни и да наблюдават отблизо храненето и къпането им в реката. Нашето приключение продължава през тропическите гори към Дамбула.
Ден 3./ 03.03.2024год.
ДАМБУЛА - ПИДУРАНГАЛА - ДАМБУЛА
Закуска. Не забравяйте приключенския си дух. Днес ще посетим пещерния будистки храм в Дамбула, известен още като „Златният храм” датиращ от I в. пр. Хр. и е под защитата на ЮНЕСКО, за световно културно наследство. Това е най-големият и най-добре запазен храмов комплекс в Шри Ланка, построен върху скала на височина 150 м, до която достигат 350 стъпала. В храмовия комплекс се намира най-богатата колекция от статуи на Буда- 157 на брой, повечето от които на възраст над 2000 г. Стените и таваните на пещерите са богато декорирани с рисунки и изображения, а позлатата им е довела до наименованието им – Ран Гири, в превод Златната скала.
Продължаваме към Сигирия. Тук се намира една от най-известните туристически атракции в Шри Ланка, смятана за осмото чудо на света - скалната крепост, позната още като „Лъвската скала”, заради огромния лъв, който в миналото пазел входа на крепостта. На върха на скалата, издигаща се на 180 м височина, се намират останките на дворец от V в. с обширни градини и басейн. Само 1200 стъпала ви делят от върха, но повярвайте ни усилията ви ще бъдат възнаградени с невероятна спираща дъха панорамна гледка!
След като сме се полюбували на красота на тези невероятни пейзажи се връщаме обратно в хотела, за да се заредим с нови сили за утрешния вълнуващ ден.
Вечеря. Нощувка.
Ден 4./ 04.03.2024год.
ДАМБУЛА - ПЕРАДЕНЯ- КАНДИ
След закуска се отправяме към Кралската Ботаническата градина на Канди в Перадения.
Кралските ботанически градини в Перадения са най-старите градини в Шри Ланка. Намират се на 460 метра над средното морско равнище на около 5 км западно от град Канди в централната провинция на Шри Ланка. Градините Перадения привличат приблизително 2 милиона местни и чуждестранни посетители годишно. Градината включва повече от 4000 вида растения, включително орхидеи, подправки, лечебни растения и палми и е известна със своята колекция от орхидеи и дългите пътеки в рамка с палми. Управлява се от отдела на Националните ботанически градини на Министерството на земеделието и Националният хербариум на Шри Ланка също е прикрепен към него. Обхваща площ от 147 дка. Въпреки че основите за настоящите градини са положени през 1821 г. от Александър Мун, произходът на ботаническите градини датира от далечната 1371 г., когато крал Викрамабаху III се възкачва на трона и държи съд в Перадения близо до река Махавели.
След Ботаническата градина ще посетим Музея на скъпоценните камъни и фабриката в Канди. Посещението започва с въведение в добива на скъпоценни камъни, след което се насочваме към мината където ще имаме възможност да наблюдаваме майсторите по време на тяхната работа.
Целия труд на майсторите може да бъде разгледан и да си закупите от красивите ръчно направени предмети от благородни метали и различни скъпоценни камъни.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Ден 5./ 05.03.2024год.
КАНДИ - АМБУЛУВАВА - РАМБОДА - НУВАРА ЕЛИЯ - ЕЛА
След закуска продължаваме към Нувара Елия, наричана още "Малката Англия", заради островърхите покриви на сградите и англиканската си църква. По пътя ще се спрем на кулата Амбулувава. Кулата е едно от най-уникалните места за посещение в Шри Ланка! Тя е разположена на върха на планината и е висока 48 м. За всички, които успеят да я изкачат и най-вече нямат страх от високото ще бъдете възнаградени с великолепна 360° гледка над околностите.

Следва посещение на водопада Рамбода, който е един от най-красивите в Шри Ланка и е сред задължителните места за посещение в Нувара Ели. Ще имаме възможност да се докоснем до магията на отглеждането и производството на чая, както и ще опитаме от приготвената на място ценна напитка- цейлонски чай.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Ден 6./ 06.03.2024год.
ЕЛА – ТИСА- ЯЛА
Закусете добре. Време е да се отправим към едно лудо приключение през този ден, за което ще са ни нужни много сили!
Ще пътуваме с влак, през живописната джунгла. Пътувнето точно с този влак се смята за едно от най-живописните пътувания с влак не само в Шри Ланка, но и в света. От влака ще се насладим на великолепните гледки, които ще се откриват през нас, ще преминенм през мостът с девет арки, известен още като „Мостът в небето“.
Мостът е построен чрез свързване на две блатни планини при изграждането на железопътната линия Бадула – Коломбо. Това е един от най-добрите примери за железопътно строителство от колониалната епоха в страната. Нашето приключение продължава към Тиса, като по пътя ще посетим Little Adams Peak. Малкият Адамов връх предлага една от най-хубавите гледки в хълмистата страна на Шри Ланка. Преходът не е много труден, което ви дава възможност да се насладите на цялата красота около вас, докато се наслаждавате на невероятни гледки.
По желаниe срещу допълнително заплащане: Flying Ravana Mega Zipline
Flying Ravana е първият зиплайн в Шри Ланка, разположен сред пищните зелени земи на Ела, Шри Ланка (близо до Little Adams Peak - основната атракция на Ела). Зип линията се простира на повече от половин километър, плъзга се с максимум 80 км/ч и предлага гледка от птичи поглед към красивите хълмове на острова.
След прилива на адреналин е време малко и за релакс. С коктейл в ръка ще се любуваме на невероятните гледки към планината и долината от Ravana Pool club. Макар, че не сме на плажа, ще се почувстваме все едно сме там. С уникалния си дизайн този бутиков клуб посреща гости от цял свят, като основната концепция е да се наслаждаваме на живота!
Ще имаме достъп до бара, лобито и ресторанта. Не е включена консумация по време на престоя в клуба. За гостите, които искат да се насладят на VIP зоната с джакузи, има опция за доплащане на място.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Ден 7./ 07.03.2024год.
ЯЛА – ГАЛЕ - БЕНТОТА
За всички, които адреналина им е в кръвта, ще се отправим по желание към Национален парк Яла за едно вълнуващо Сафари с джипове (допълнително заплащане) Отпътуваме от хотела рано сутринта още преди изгрев слънце в 5.00ч.
Националният парк Яла е най-популярният и най-посещаван национален парк в Шри Ланка, поради високата си плътност на леопардите. Разположен в югоизточния регион на страната, можете да станете свидетели на три от големите четири на Шри Ланка в Yala National Park- леопард, слон и ленива мечка. Едно незабаравимо приключение, което определено си заслужава ранното ставане!
Връщаме се в хотела за закуска и продължаваме към Бентота.
По пътя ше посетим Гале- град на югозападния бряг на Шри Ланка. Известен е с крепостта Гале, укрепеният стар град, основан от Португалски колонисти през 16 век.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
Ден 8./ 08.03.2024год.
БЕНТОТА- РЕЛАКС КРАЙ ОКЕАНА
Закуска. Свободно време за плаж и почивка.
Ден 9./ 09.03.2024год.
БЕНТОТА- КОЛОМБО ЛЕТИЩЕ
Рано сутринта (03:00 ч.) Отпътуване за летището от хотела.
Полет Коломбо – Истанбул в 07:40. Пристигане в Истанбул в 14:15.
Полет от Истанбул за София в 20:30 ч.
Пристигане в София в 20:45 ч.

Полетно разписание:
01.03 София – Истанбул 15:55 – 18:25
01.03 Истанбул – Коломбо 19:25 – 06:10+1
09.03 Коломбо – Истанбул 07:40 – 14:15
09.03 Истанбул – София 20:30 – 20:45
*Агенцията си запазва правото на промени в програмата!
**Възможна е промяна в полетното разписание от страна на авиопревозвача. В случай на промяна, всички записани ще бъдат уведомени своевременно!

ПРОМО ЦЕНИ от 1699 

/Промо цените са валидни до 31.07.2023 г. След тази дата всички цени се повишават със 100 евро./

Цената включва:

 • Самолетен билет София – Истанбул – Коломбо – Истанбул – София с редовен полет на Turkish airlines с  включен 7кг  ръчен и 23кг. чекиран багаж;
 • 2 нощувки в Дамбула Amaya Lake Hotel 4* (или подобен);
 • 1 нощувка в Канди в Amaya Hills Hotel 4* (или подобен);
 • 1 нощувка в Ела в Ella Gap Hotel 3* (или подобен);
 • 1 нощувка в Тиса в Chaarya Resorts 4* (или подобен);
 • 2 нощувки в Бетота в The Palms Hotel 4* (или подобен);
 • Настаняването във всички хотели е в двойна стая, на база пълен капацитет на настаняване;
 • Закуски и вечери във всеки хотел;
 • Туровете по програмата с включени входни такси; 
 • Транспорт с модерен туристически автобус по време на цялото пътуване;
 • Местен екскурзовод по време на цялото пътуване на английски език
 • Рапсоди представител по време на цялото пътуване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Виза за Шри Ланка - 60 $ (издава се на място при пристигане);
 • Доплащане за настаняване в единична стая- 300€/ за целия престой
 • Джип сафари в Национален парк Яла- 60€ - заявява се предварително с последната вноска по екскурзията 
 • Медицинска застраховка към ЕВРОИНС- 30лв. с покритие 20 000 €, Опция Б за целия престой
 • Flying Ravana Mega Zipline – 30 $ на човек- заплаща се на място по желание
 • Напитки по време на храненията в хотелите 
 • Бакшиши (шофьор/ местен гид)– около 3-5 $ на човек/ ден

НАСТАНЯВАНЕ

Настаняване в Дамбула- Канди- Ела- Тиса- Бетота

Amaya Lake Hotel 4* (или подобен)

Хотел "Amaya Lake" се намира на брега на езерото Кандамала и е един от най-популярните хотели в близост до Dambulla. На разположение на гостите са екологични помещения, открит басейн и 3 заведения за хранене.

Аюрведическият СПА център предлага процедури за тяло, релаксиращи масажи и йога център. 
В общите части е осигурен безплатен Wi-Fi интернет.
Гостите могат да избират между 3 заведения за хранене, разположени сред най-добрите ресторанти в Дамбула.
Откритият ресторант Samara сервира и международни ястия на шведска маса. В популярния Lake Bar можете да се насладите на свежи коктейли край брега на езерото.
 

Hotel Amaya Hills 4* (или подобен)

Разположен в Канди, Amaya Hills, е водещ 4-звезден хотел, разположен на хълм с изглед към гората Heerassagala. Известен като един от най-добрите луксозни хотели в Канди, този хотел се отличава с традиционна архитектура на Шри Ланка, открит басейн, СПА център и ресторант.
На разположение на гостите са климатизирани стаи, включително самостоятелни балкони с изглед към планината или долината.

Всяка сутрин в ресторант "Rasawasala" се сервира богата закуска на шведска маса.
Предлагат се местни и международни ястия, както и места за сядане на закрито и на открито, което прави храненето в Amaya Hills Sri Lanka абсолютно удоволствие. Напитки се предлагат в чайната и бар Dumbara.
 

Ella Gap Hotel 3* (или подобен)

Хотел Ella Gap предлага на своите гости, комфортно настаняване, открит плувен басейн и ресторант/бар. Осигурен е безплатен WiFi в общите части.
Стаите  разполагат с климатик, плоскоекранен телевизор със сателитни канали, удобства за приготвяне на чай/кафе, сейф и малък хладилник. Всички бани са с безплатни тоалетни принадлежности.

Chaarya Resorts & SPA 4* (или подобен)

Хотелски комплекс Chaarya Resort & Spa е сгушен сред буйна зеленина и предлага просторен открит басейн и ресторант на място с денонощен рум-сървиз. Гостите могат да ползват безплатен Wi-Fi във всички общи части.
Този елегантен хотел се намира в сърцето на Тисамахарама.
Стилно обзаведените и климатизирани стаи са оборудвани с плоскоекранен телевизор със сателитни канали, удобства за приготвяне на чай/кафе и веранда с удобен кът за сядане. Самостоятелните бани са с безплатни тоалетни принадлежности.
Насладете се на освежаваща напитка в бара до басейна или се отпуснете в горещата минерална баня. Chaarya Resort & Spa разполага с денонощна рецепция, просторни конферентни зали и летищен трансфер срещу допълнително заплащане.
В ресторанта на място се сервират автентични ястия от Шри Ланка, азиатски и западни ястия. При заявка закуската може да бъде сервирана в стаята.

The Palms Hotel 4* (или подобен)
The Palms hotel се намира на плажа Beruwala и предлага стаи с морски изглед. Хотелският комплекс предлага открит басейн и 4 заведения за хранене. Има и фитнес център.
 Модерните стаи разполагат с минибар и удобства за приготвяне на чай/кафе. Самостоятелните бани разполагат със сешоар.
Откритият ресторант в Palms предлага азиатски и западни ястия. Той е с изглед към градината. Любителите на морски дарове могат да се хранят на открито във Fisherman’s Wharf. Останалите заведения за хранене включват бар и кафене.

Разпродадено

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:

/ заявяват се и се заплащат с последната вноска по екскурзията/

ДЖИП САФАРИ В НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЯЛА- 60 евро

Националният парк Яла е най-популярният и най-посещаван национален парк в Шри Ланка, като имено тук има най-висока популация на леопарди в света. Разположен в югоизточния регион на страната, можете да станете свидетели на три от големите четири на srilanka в Yala National Park Леопард, слон и ленива мечка. Паркът е разделен на няколко части, някои от които са много трудно достъпни. В най-посещаваната част има приблизително 40 леопарда. Със своите 44 вида бозайници и 215 вида птици това се един от най-добрите и популярни национални паркове в света. 
Джиповете са до 6 човека.
Съветваме ви да бъдете с удобни дрехи и обувки в неутрални цветове, може да си вземете бинокъл. 
В цената е включено:  3 часово джип сафари с вход за националния парк Яла, 1 бутилка вода на човек.
В цената не е включен: бакшиш за рейнджъра около 3- 4 $ на човек.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИКак да се запиша за екскурзията?

Записването за екскурзията става след попълване на резервационната форма, която може да намерите горе в десния ъгъл на сайта, и внасяне на депозит от 500 лв. Останалата сума е разделена на вноски:
За дата 01-09.03.2024:
2-ра вноска- до 01.10.2023
3-та вноска до остатъка на пакета до 01.02.2024год.

За дата 15-23.03.2024:
2-ра вноска- до 15.10.2023
3-та вноска до остатъка на пакета до 15.02.2024год.

Плащания може да извършват в наш офис или по банков път.Трябва ли ми виза за Шри Ланка?

Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Шри Ланка. Предварително всеки записан трябва да си направи регистрация в електронна система за пътуване http://eta.gov.lk/slvisa/ около 10 дни преди заминаването. Полученото по електронен път разрешение за престой в страната следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза. Необходими данни за регистрация са коректно изписани имена на латиница по международен паспорт, номер и дата на валидност на паспорта, ЕГН, месторождение, адрес и телефон. Визата е на стойност 60$ и се заплаща при пристигане на място.Какви документи са ми необходими за пътуването?

Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават:
- Валиден задграничен паспорт минимум 6 месеца от датата на напускане на страната;
- ВизаДопълнителна информация:

Допълнителна информация:
- Пътуването НЕ Е подходящо за хора с ограничена подвижност, както и за лица под 18год. възраст
- Цената е валидна при минимум 25 туристи
- Храмовете се посещават само с покрити крака и рамене и не се допуска снимане на изображенията на божествата
- Местна валута - Шриланкийска рупия
- Електрическите контакти в хотелите в Шри Ланка са АНГЛИЙСКИ СТАНДАРТ - нужен е адаптер с три входа!Какво е застраховка "Отмяна на пътуването"?

Рапсоди Травел България ООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Застраховката при желание се сключва до 5 календарни дни от датата на договора за пътуване.
Цената на застраховката е 4,5% тарифно число от стойността на пакета за пътуване.
Покритието за Ковид е свободно избираемо с/у доплащане от 0.5% тарифно число и трябва да има минимум 10 дни до началната дата на пътуването.
Има възможност за добавяне на покритие за удължаване на пътуване (разходи за презаверка на самолетен билет, хотелско настаняване и т.н.), с/у доплащане на допълнителна премия съгласно тарифите.Общи условия при застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване;

Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването. 

Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница. Какво не покрива застраховката? 


• Събития, които са причинени предумишлено или поради груба небрежност на застрахования
• Опит за самоубийство
• Събития в здравословното състояние на застрахования, които са настъпили или се очаква да настъпят в момента на сключване на застраховката или началото на пътуването
• Събития, които застрахования понася вследствие на употреба на алкохол, наркотици, медикаменти или поради отлагане на предписана терапия
• Събития, които са в посредствена или непосредствена връзка с размирици, военни действия, терор от всякакъв вид, стихийни бедствия, влияния на околната среда, земетресения

Повече информация може да получите в офиса на агенцията.Какви са условията за анулиране на пътуването?

Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартни такси за прекратяване, спрямо изискваните от туроператора разходи за прекратяване на договора, съгласно чл. 89, ал. 1 – 4, заложени в Общите условия на туроператора, които се предават на туриста преди сключване на договора или в ТАБ "Общи условия за ползване" в нашия сайт.

РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА