Фотографско приключение в НЕПАЛ

Цена от € 2999

28.09 - 14.10.2024

Виж видеото
Улови тайнствата на Хималаите и джунглите на Непал с нас! Не спираме да те предизвикваме да преоткриваш света около теб и дойде ред на Южна Азия да влезе в списъка ти с открития. Непал е една от най-загадъчните страни в света, която има невероятно богата култура, етническо разнообразие, впечатляваща природа и спиращи дъха планински гледки. В Непал живее единствената жива богиня на планетата, хиндуистките храмове и села се разпростират по гръбнака на Хималаите, тук снежно се извисяват 8 от 10-те най-високи върха в света, а националните природни паркове са дом на бенгалския тигър, леопарди, носорози и слонове.
Готов ли си за много снимки? Каним те на фотографско пътешествие сред невероятната пъстрота на Непал - 16 дни, 10 човека, изкачване в сърцето на Хималаите и потапяне в субтропичната природа на национален парк Читуан, въоръжени с желание за предизвикателство и страст към фотографията.

Създаваме уникални фото истории заедно с екипа на Motif Media – гурута в документалната журналистика и фотография, те ще ни заведат по пътя на хинду обичаите, високите върхове и живота на източните народи.

Непал през твоя обектив!

ПРОГРАМА:

1 ДЕН: /28.09.2024/
Среща на Летище София терминал 2 в 13.00ч.
Полет 15.25ч. София- транзит през Истанбул- Катманду с полет на Turkish Airlines редовна линия.
2 ДЕН: /29.09.2024/
ПРИСТИГАНЕ В КАТМАНДУ
Пристигане в Катманду. Трансфер и настаняване в хотела.
Кратка сесия за запознаване на групата, представяне на програмата и целите на фотографските сесии.
3 ДЕН: /30.09.2024/
РАЗХОДКА В КАТМАНДУ // ЖИВИЯТ КУЛТУРЕН МУЗЕЙ НА СВЕТА

Закуска. На първия ни непалски чай заедно ще поговорим за типовете документална фотография, кои са 10-те основни принципа на фотографията, и какво е “изкуството да наблюдаваш” като техника за създаване на интересни истории. Ще разкажем и какво ни очаква през следващите 15 дни в Непал.

След сутрешната сесия се впускаме в тайнствата на Катманду. Разходката преминава през едно от най-свещените индуски места в света – храмът Пашупати натх (Pashupati Nath), смятан за храм на бог Шива, след това се отправяме към величествената ступа Сваямбунат – Храмът на маймуните. Това е една от най-популярните будистки ступи в света и датира от преди 2000 години. От четирите страни на древната кула са боядисани всичко-виждащите очи на Буда, а формата на ступата прилича на нос, но в действителност това е непалският символ означаващ „единство”. От високия хълм ще направим красиви пейзажни снимки на долината, а в близост до храмовете ще застанем за портретни снимки на поклонници и свети хора, с типичните непалски облекла и аксесоари.

Разходката в културата на древните народи продължава към площадът Дурбар, храмът на живата богиня Кумари, и следобед се отправяме към Бхактапур. Ще посетим будистките храмове, стария грънчарски квартал, където и до днес местните използват открити къпални изградени в средновековието, и ще видим школите за будистка многоцветна иконопис, т.н. танки или танги.

Посрещаме залеза от хълм в близост до Катманду. Вечерта организираме кратка сесия за обсъждане на изминалия ден и направените снимки.
4 ДЕН: /01.10.2024/
ОТПЪТУВАНЕ КЪМ ПОКХАРА И РАЗХОДКА // В ПОЛИТЕ НА ВЪРХОВЕТЕ

Вътрешен полет Катманду – Покхара с продължителност 25 минути

Закуска и отпътуване към Покхара. Градът има забележителна красота. Спокойствието на езерото Фева и великолепието на върха Маххапурхре, който се издига над водата, създават атмосфера на мир и магия. Долината около Покхара е дом на гъсти гори, бълбукащи реки, чисти езера и световноизвестните гледки към Хималаите. През деня ще разгледаме Покхара – стария пазар и храма Bindyabasini. Посещение на Shanti Stupa, преминаваме езерото Фева с лодка, за да стигнем до белия храм на хълма. Ще посрещнем залеза над планините и водата. Настаняване в хотела. Вечерта ще имаме кратка дискусия за пейзажна фотография и как да уловим красотата на природата.
5 ДЕН: /02.10.2024/
СТАРТ НА ПРЕХОДИТЕ В ПОЛИТЕ НА ХИМАЛАИТЕ
ТРЕК ДО ТИХЕДХУНГА

5 часа преход

Закуска и отпътуване към Наяпул (1070м), от където ще започне нашето трекинг приключение. Очакват ни около 4-5 часа преход до селището, в което ще нощуваме – Тихедхунга (1540м).
Пътешествието ни води през буйната зелена долина на река Моди, минавайки през малки села и оризови полета. Преходът е сравнително лесен. Нощувка в хижа, с включени обяд и вечеря.
6 ДЕН:/03.10.2024/
КРАСОТАТА НА ОТКЪСНАТИТЕ СЕЛА В ХИМАЛАИТЕ // ТРЕК ДО ГОРЕПАНИ

7 часа преход

Закуска. Вторият ден от прехода е малко по-предизвикателен от първия ден. Пътеката е стръмна и върви нагоре през гъста гора от рододендрон и дъб, но гледките към планините и долините спират дъха. След 6-7 часа изкачване стигаме до Горепани (2850м), малко селце, кацнало на върха на хълм. Самият път преминава през откъснати селца и планински махали, където ще заснемем живота на местните. Нощувка в хижа, с включени обяд и вечеря. Вечерта ще имаме кратка дискусия за портретната фотография, как да уловим емоцията на хората и как да ги предразположим за снимка от непознат.
7 ДЕН: /04.10.2024/
ИЗГРЕВ НАД ХИМАЛАИТЕ // ТРЕК КЪМ ПОУН ХИЛ И ТАДАПАНИ

6 часа преход

Ранно ставане да уловим първите лъчи и събуждащите върхове на Хималаите. Започваме с едночасов преход, за да стигнем до Поун Хил (3200м). От Поун Хил има невероятна гледка осигуряваща изглед към изгрева над високите Хималаи. След като прекараме един час за снимки, се връщаме в Горепани, където ще имаме топла закуска, а след това тръгваме към Тадапани (2610м). Пътеката се спуска стръмно през гъста гора, покрита с мъх, и богата на множество видове птици. Нощувка в хижа, осигурени обяд и вечеря.
8 ДЕН: : /05.10.2024/
ЖИВОПИСНИТЕ СЕЛА НА ХИМАЛАИТЕ // ТРЕК КЪМ ЧОМРОНГ

6-7 часа преход

Ранна закуска и тръгване към Чомронг (2140м). Денят започва със стръмни спускания през рододендронови гори, преминаваме през пасища, малки откъснати села с приветливи жители и много малчугани. Преминаваме през Гандрук, селището на народа на гурунгите. Ще отделим време да се запознаем с местните, да направим портретни снимки на хората и да разкажем за техния живот през обектива.
Достигайки до брега на Моди, маршрутът следва потоците на реката. Преминаваме още няколко села и пристигаме в Чомронг за почивка и нощувка. Над селото се извисява могъщият връх Анапурна, с “рибената опашка”, която гледа към него през долината и могат да бъдат направени красиви снимки при добро време Нощувка в хижа, осигурени обяд и вечеря.
9 ДЕН: /06.10.2024/
ЖИВОПИСНИТЕ СЕЛА НА ХИМАЛАИТЕ // ТРЕК КЪМ ГАНДРУК

6 часа преход

Закуска. Преходът от Чомронг (2140м) към Гандрук (1940м) е много разнообразен с изкачвания и слизания. Тези две населени места се намират в едни от най-живописните долини и гледки към Хималаите. Самата архитектура на Гандрук също е много впечатляваща – каменни къщи, хълмисти махали и широки каменни тераси с гледки към върховете. Нощувка в хижа, осигурени обяд и вечеря.
10 ДЕН: /07.10.2024/
ВРЕМЕ В ПЛАНИНАТА // ТРЕК КЪМ АВСТРАЛИЙСКИЯ БАЗОВ ЛАГЕР

7 часа преход

Закуска. От Гадрук (1940м) ще се качим към Австралийския базов лагер (2,100м), който определено е една от най-добре пазените тайни на Непал и е извън класическите туристически маршрути. Ще нощуваме там, за да се насладим на последния ни ден в Хималаите. Нощувка в хижа, осигурени обяд и вечеря.
11 ДЕН: /08.10.2024/
ТРЕК ОБРАТНО КЪМ ПОКХАРА

1 час преход

Ранно ставане, посрещане на изгрева над върховете и закуска. От Австралийския лагер се отправяме към Покхара с 1-часов преход и осигурен бус, който да ни свали до Покхара. Вечерта оставаме за нощувка в сърцето на бамбуковата гора до бушуващата река Моди. Включени закуска, обяд и вечеря.
12 ДЕН: /09.10.2024/
ОТПЪТУВАНЕ ОТ ПОКХАРА КЪМ ЧИТУАН

Закуска и отпътуване към Национален природен парк Читуан. Пътуването е с продължителност около 6 часа с автобус. Следобед ще разгледаме селата в района на Читуан и ще се запознаем с живота и културата на племето Тару, които обитават тези земи. Тару са известни със своите уникални културни обичаи, традиции и език. Те са аграрно общество и тяхната култура е тясно свързана със земеделието. Като етническа група, Тару съхраняват уникални обичаи и обреди, включително специални празници, музикални и танцови изпълнения, както и традиционни религиозни обреди. Техният начин на обличане, украшенията и архитектурата на техните жилища също отразяват уникална култура и традиции.
Нощувка с включени обяд и вечеря.
13 ДЕН: /10.10.2024/
САФАРИ В НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЧИТУАН

Национален парк Читуан предлага невероятно пътешествие в света на дивата природа. Това е място, където срещите с бенгалски тигри, слонове и носорози са част от ежедневието. Паркът, който е част от световното наследство на ЮНЕСКО, е изпълнен с буйна растителност, диви реки и разнообразие от екзотични животни и птици. Преживяването в този национален парк е неповторимо и вълнуващите разходки предлагат непосредствен контакт с удивителната природа на Непал. Незабравимо изживяване, което ще ни отведе далеч от градския живот и ще ни потопи в света на дивата природа. Пригответе дългите обективи!
Нощувка с включени обяд и вечеря.
14 ДЕН: /11.10.2024/
ОТПЪТУВАНЕ КЪМ КАТМАНДУ

Закуска и отпътуване към Катманду. Пътуването е с продължителност около 6 часа с автобус. Следобед имаме свободно време в Катманду.
Нощувка с включени обяд и вечеря.
15 ДЕН И 16 ДЕН: /12-13.10.2024/
ДВА СВОБОДНИ ДНИ В КАТМАНДУ

След интензивната програма е време за два дни отдих и свободна програма в Катманду. Ще можем да усетим атмосферата на града, да посетим още забележителности, да направим фото сесии из града и да се сбогуваме с невероятното приключение, наречено Непал.
17 ДЕН: /14.10.2024/
ОТПЪТУВАНЕ КЪМ СОФИЯ

Ранно ставане, трансфер до летището и отпътуване за София.
Пристигане в София в 20.20ч
Програмата е организирана спрямо необходимото време за снимки, подходяща светлина, провеждане на обучителни сесии и дискусии. Възможни са промени преди и по време на пътуването, тъй като обстоятелствата зависят от метеорологичните условия и подготовката на групата.

Също така, ще отделим време за възможно най-много изгреви, залези, портретни фотосесии с местните хора и пейзажи.

Полетно разписание*:
28 септември София- Истанбул 15:25 - 16:50
28 септември: Истанбул- Катманду 20:10- 06:05+1
14 октовмри Катманду- София: 07:35 - 13:05
14 октомври Истанбул- София: 19:05 - 20:20
*Агенцията си запазва правото на промени в програмата!
**Възможна е промяна в полетното разписание от страна на авиопревозвача. В случай на промяна, всички записани ще бъдат уведомени своевременно!

ПРОМО ЦЕНА: 2999.00 евро

/ Посочената цена е на човек и е промоционална за записване до 15.05, след тази дата цената се увеличава +100 евро/ 
МЕСТАТА СА ОГРАНИЧЕНИ!

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетни билети София – Истанбул – Катманду, Катманду – Истанбул – София с Turkish Airlines с включени летищни такси/ багаж 23 кг. / кетеринг на борда / икономична класа ;
 • Трансфери летище- хотел- летище;
 • 5 нощувки в двойна или тройна стая в 4**** Hotel Barahi или подобен в Катманду със закуска;
 • 2 нощувки в двойна или тройна стая в 4**** Hotel Barahi или подобен в Покхара със закуска; 
 • 5 нощувки настаняване в хижи по време на трека със закуска, обяд и вечеря;
 • 2 нощувки настаняване в двойна или тройна стая в 4**** Hotel Jungle Crown или подобен в Читуан със закуска, обяд и вечеря;
 • Посочената категоризация на хотелите е спрямо местната категоризация!
 • Екскурзоводско обслужване на български език в Катманду и Покхара;
 • Вътрешен полет Катманду – Покхара;
 • Трекинг екскурзовод;
 • Носач (на двама туристи – 1 носач)
 • Разрешение за трекинг и всички необходими трекинг документи- издава се на място;
 • Пълно хранене (закуска, обяд, вечеря), Напитки (чай или кафе) по време на трека и в Читуан;
 • Сафари и вход за Национален парк Читуан;
 • Вътрешни трансфери;
 • Фотографски работилници на български език.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Виза за Непал- 50 щ.долара за 30 дни;
 • Избор на съседни седалки по време на полетите. Самолетната резервация е групова, като местата се разпределят на случаен принцип между цялата група. 
 • Основно хранене (обяд и вечеря) в Катманду и Покхара;
 • Застраховка туристическо пътуване – 35 лв. покритие за медицински разноски 20 000 евро към  ЗАД„Армеец“, с включени спасителни разноски до 5 000 евро ;
 • Входове за музеи и забележителности;
 • Разходи от личен характер (вкл. за душ, зареждане на устройства, интернет и пералня по време на трека);
 • Планинска екипировка – спален чувал (подходящ за -5 градуса), термо бельо, планински обувки, планинско яке, ръкавици, шапка и други;
 • Бакшиши за местни гидовете, носачите, шофьори и модели за снимане;
 • Други разходи свързани с полета до Катманду,  други обстоятелства извън наш контрол
ЗА ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С ПЪТУВАНЕТО МОЖЕ ДА СЕ ОБРЪЩАТЕ ДИРЕКТНО КЪМ 0876/ 50 40 87

НАСТАНЯВАНЕКатманду- Покхара- хижи по време на трека- Читуан

Цена:

€ 3099

Hotel Barahi Kathmandu 4****

Хотелът се намира в Катманду и предлага климатизирани стаи с безплатен Wi-Fi, безплатен частен паркинг и рум-сървиз. Всички помещения за настаняване са с изглед към града, а гостите имат достъп до открит плувен басейн и градина. На разположение на гостите има тераса, бар на място и общ салон.
Всички стаи в хотела разполагат с бюро, телевизор с плосък екран, собствена баня, спално бельо и хавлии. Удобствата включват гардероб и електрическа кана.
Сутрин се сервира закуска на шведска маса, а ла карт или континентална закуска. В хотел Barahi Kathmandu има ресторант, който сервира американска, китайска и индийска кухня. При заявка се предлагат вегетариански, безмлечни и халал ястия.
Персоналът на рецепцията говори английски и хинди и е готов да помогне по всяко време на деня.
Популярните забележителности в близост до мястото за настаняване включват Hanuman Dhoka, площад Kathmandu Durbar и Градината на мечтите. 

Хотел Barahi- Покхара 4****

Хотел Barahi се намира в сърцето на долината Покхара, до езерото Фева. Той разполага с открит плувен басейн и климатизирани стаи с плоскоекранен телевизор с кабелни програми. Осигурени са безплатен Wi-Fi и паркинг.
Модерните стаи в Barahi имат самостоятелен балкон и много естествена светлина. Всички стаи са оборудвани с машина за чай/кафе и личен сейф. Самостоятелната баня е с душ и тоалетни принадлежности.
Гостите могат да се насладят на релаксиращи традиционни аюрведични процедури за тяло в уелнес и СПА центъра. Вечер се организират танци с култура на Непали. Предлагат се също обмяна на валута и автомобили под наем.
Ресторантът предлага изискана селекция от местни и международни ястия. При заявка се предлага рум-сървиз.

Hotel Jungle Crown- 4****

Хотел Jungle Crown се намира в Tiger Point, само на 150 метра от известния център за сафари и консервиране на слонове. Той предлага комфортни помещения за настаняване в Sauraha. Осигурен е безплатен Wi-Fi достъп до интернет.
Всяка стая разполага с телевизор, климатик и балкон. Има и електрическа кана. Самостоятелната баня е с душ, безплатни тоалетни принадлежности и чехли. Допълнителните удобства включват кът за сядане и кабелна телевизия.
Хотел Jungle Crown предлага денонощна рецепция, градина и съоръжения за барбекю. Останалите удобства включват билетни услуги, туристическо бюро и помещение за съхранение на багаж. На място и в околностите има възможност за разнообразни занимания, сред които колоездене. На място има безплатен паркинг.
Ресторантът на място сервира разнообразни ястия. За удобство на гостите се предлага рум-сървиз.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИКак да се запиша за екскурзията?

Записването за екскурзията става след попълване на резервационната форма, която може да намерите в горния десен ъгъл на сайта. Резервационната система показва в реално време налични свободни места по хотели и типове помещения.
С попълване на формата за записване се внася депозит в размер на 600 лв./ човек с карта директно през сайта или по банков път или в наш офис в срок от 24часа от постъпване на резервацията.
Останалата сума е разделена на вноски, втора вноска до 28.04.2024год., 28.06.2024год Остатъкът до пълната сума трябва да бъде заплатена до 28.08.2024 г.Какви са условията за анулиране на пътуването?

Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартни такси за прекратяване, спрямо изискваните от туроператора разходи за прекратяване на договора, съгласно чл. 64, т. а- d, заложени в Общите условия на туроператора, които се предават на туриста преди сключване на договора или в ТАБ "Общи условия за ползване" в нашия сайт.Какво е застраховка "Отмяна на пътуването"?

Рапсоди Травел България ООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Застраховката при желание се сключва до 5 календарни дни от датата на договора за пътуване.
Цената на застраховката е 4,5% тарифно число от стойността на пакета за пътуване.
Покритието за Ковид е свободно избираемо с/у доплащане от 0.5% тарифно число и трябва да има минимум 10 дни до началната дата на пътуването.
Има възможност за добавяне на покритие за удължаване на пътуване (разходи за презаверка на самолетен билет, хотелско настаняване и т.н.), с/у доплащане на допълнителна премия съгласно тарифите.Общи условия при застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване;

Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването. 

Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница. Какво не покрива застраховката? 


• Събития, които са причинени предумишлено или поради груба небрежност на застрахования
• Опит за самоубийство
• Събития в здравословното състояние на застрахования, които са настъпили или се очаква да настъпят в момента на сключване на застраховката или началото на пътуването
• Събития, които застрахования понася вследствие на употреба на алкохол, наркотици, медикаменти или поради отлагане на предписана терапия
• Събития, които са в посредствена или непосредствена връзка с размирици, военни действия, терор от всякакъв вид, стихийни бедствия, влияния на околната среда, земетресения

Повече информация може да получите в офиса на агенцията.Трябва ли ми виза за Непал?

Да, за пътуването е необходимо да притежавате виза.
Визата за Непал се издава се на място при пристигане/ 50 щ.долара за 30 дни.
Заплаща се на границата в Непал, като е необходимо да се носят на летището 2 бр. актуални снимки паспортен размер.За кого е подходяща програмата?

ВАЖНО!!!
Пътуването не е подходящо за хора със слаба физическа подготовка, белодробни проблеми, скорошни травми и други медицински проблеми, които биха възпрепятствали безпроблемния преход в планината.Допълнителна информация за пътуването:

Необходима екипировка по време на пътуването:
Планинска екипировка – спален чувал (подходящ за -5 градуса), термо бельо, планински обувки, планинско яке, ръкавици, шапка и другиКакви документи са ми необходими за пътуването?

За пътуването се изисква задграничен паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщането като в него трябва да има поне 3 празни страници;
и 2 бр. снимки за виза за Непал (да се носят на летището на влизане в Непал);

РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА