УЗБЕКИСТАН- ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА

Цена от € 1799

21.09 - 01.10.2024

Добре дошли във вълшебния свят на Узбекистан! Отпътуваме на пътешествие из времето и пространството, по следите на великия път на коприната. Това е пътят, който в миналото е свързвал далечните земи на Персийската империя с древните китайски династии, като се е преплитал с богатството на културата и търговията.

Каним ви да се присъедините към нашето приключение, където ще бъдете завладени от вълшебството на миналото!

ПРОГРАМА:

Ден 1./ 21.09.2024год.
СОФИЯ – TAШКЕНТ
Среща на Терминал 2 в 19:00ч. и полет София – Истанбул в 21.10ч- 22.40ч
Отправяме се за втори полет – Истанбул – Ташкент в 00:50
Ден 2./ 22.09.2024год.
ТАШКЕНТ
Рано сутринта около 07.20ч пристигаме на международното летището в Ташкент- столицата на Узбекистан, носещо името на първия президент на Узбекистан Ислам Каримов.
Трансфер от летището в Ташкент. Пристигане в хотела. Закуска и свободно време за почивка. Настаняване в хотела около 14ч (по-ранен чек ин е възможен, в случай, че хотелът е свободен)
Вечерта по желание, организиране на вечеря в местен ресторант.
Време за почивка вечер. Нощувка в хотела.
Ден 3./ 23.09.2024год.
ТАШКЕНТ- УРГЕНЧ- ХИВА
Ранна закуска в хотела.
06:00 Трансфер до местното летище за полет до Ургенч. Пристигане на летище Ургенч и трансфер до хотел Хива (30 км) за оставяне на багажа. Стандартно настаняване в хотела след 14:00ч.
Днес ни предстои вълнуващ ден и разходка в историческата част на Хива – Ичан-кала („Вътрешен град“). Ще имаме възможността да посетим и разгледаме Ичан-кала- най-големият музей на открито в Централна Азия, състоящ се от:
- Ата-Дарваза, Куня- Арк;
- Медресето на Мохамед Рахим Хан;
- Медресето на Мухамед Аминхан;
- Калта Минор, Дворецът на хан Алакулихан от Хива;
- Таш Хаули, където е бил харемът от 40 наложници;
- Кервансарай и Тим Алакулихан;
- Пахлаван Махмуд Гейтс, мавзолей на Сейд Алаудин,
- Мавзолеят на Пахлаван Махмуд - едно от най-добрите произведения на хивианската архитектура, изграден в традиционния архитектурен стил на Хорезъм от XVIII-XIX век и Портите на Пахлаван Махмуд,
- Ислам-Ходжа медресе - е построен през 1908 г. от Ислам-Ходжа- министър-председателя на Хан. Минарето е символ на страната и е ранен пример за архитектурата от XIV век.
- Джамия и минаре Джами.
Вечеря в местен ресторант, който предлага красива гледка към древния град, ще се насладим на един невероятен залез.
Връщане в хотела. Нощувка.
Ден 4./ 24.09.2024год.
УРГЕНЧ- БУХАРА
Ранна закуска в хотела и се отправяме към жп гарата.
Днес ни предстои едно страхотно приключение- пътуване с влак през пустинята Кизилкум. Пристигане в Бухара.
Трансфер до хотела.
Тази вечер, вечерята ще бъде отново в местен ресторант.
Време за почивка. Нощувка в хотела.
Ден 5./ 25.09.2024год.
БУХАРА
Ранна закуска в хотела.
Сутринта се отправяме пешеходна обиколка, за да разглеждаме най-важните забележителностите в Бухара. Турът е с продължителност около 5-6 часа.
По време на разходката, ще имаме възможност да се запознаме отблизо с Ансамбъл Ляби Хауз (медресето Надир Диванбеги, Ханака, медресето Кукелдаш и паметника на Ходжа Насреддин);
- Джамията Магоки Атари е една от най-старите оцелели джамии в Бухара от времето преди монголското нашествие;
- Abdullakhan’s Tim с множество занаятчийски магазини за сувенири, керамика, национални дрехи и килими;
- Caravanserai Sayfuddin (Центърът за развитие на занаятите в Бухара);
- Има три търговски купола или така наречените покрити базари Токи Сарофон, Токи Телпак Фурушон и Токи Заргарон, запазени от XVI век и тези базари са били центрове за търговия с коприна, бижута и дори за обмен на пари. И днес можете да се насладите и закупите различни сувенири от широка гама, от малки сувенирни магнити до известните бухарски килими;
- Посещение на медресетата Улугбек и Абдулазизхан или така наречените медресета Кош (паре) едно срещу друго с отличителния стил на фасадна декоративна украса;
- Площад Пои Калон с минарето и джамията Калон, Медресето Мир Араб – сърцето на Бухара, монументален комплекс впечатлява въображението;
- Крепостта Арк – най-старата цитадела, датираща от I век пр. н. е., където можете да усетите историята на великата крепост, покрита с красиви легенди и митове.
По желание може да посетите на място мавзолея на Саманидите от IX век, паметник на ранносредновековната архитектура.

Вечерта ще е отново зашемтяваща, подготвили сме ви фолклорно и модно шоу с традиционни носии в медресето Надир Девън Беги.
Връщане в хотела. Нощувка.
Ден 6./ 26.09.2024год.
БУХАРА- НУРА
Ранна закуска в хотела.
09:00 Трансфер до Нурата, като по пътя ще имаме възможност да посетим Гиждуванска работилница на известния узбекски майстор по керамика Абдула Нарзулаев в град Гиждуван. Там можете да научите как се прави керамика и да участвате в майсторски клас по рисуване на керамични чинии.
- Рабат-I Малик и сардоба.
- Айдаркул е уникално място, наречено „Синята перла“, красиво езеро в пустинята Къзъл Кум, което е известно със спиращите дъха пейзажи, изобилието от риба и релаксираща атмосфера.
Лагерът предлага езда на камила/кон, трекинг тур из околностите или риболов в който може да се включите по желание срещу допълнително заплащане на място.
Пристигане в юртовия лагер.
Обяд в лагера.
Край лагерния огън тази вечер ще се съберем всичко на вкусна юртска вечеря, с акомпанимент национални казахски песни със струнния инструмент домбра.
Нощувка в юрта.
Ден 7./ 27.09.2024год.
НУРА- САМАРКАНД
Закуска в лагера.
Свободното време в юртовия лагер до 11:00 и трансфер до Самарканд. По пътя ще се наслаждим на красиви гледки към пустинята, памуковите полета и местния живот.
Пристигане в Самарканд.
Трансфер до хотела.
Вечеря в местен ресторант.
Връщане в хотела. Нощувка в хотела.
Ден 8./ 28.09.2024год.
САМАРКАНД
Закуска в хотела.
Сутринта се отправяме на разходка, за да се запознаем отблизо със забележителностите в Самарканд. Турът е с продължителност около 6 часа. Днес ще имаме възможност да разгледаме Мавзолеят Гур Емир – гробница на Тимур Велики и неговите потомци, украсена със златни орнаменти и считана за едно от най-значимите места в света;
Продължаваме към известния площад Регистан – сърцето на Самарканд и истински шедьовър на централноазиатската средновековна архитектура, състоящ се от три грандиозни сгради: медресе Улугбек, медресе Шердор и медресе Тила Кори.
– Джамията Биби Ханим – най-голямата средновековна сграда в града, която е била една от най-великолепните джамии в ислямския свят през 15 век;
– Некрополът Шахи Зинда – уникален комплекс от мавзолеи, образувани от стоящия от двете страни на кенотаф (въображаем гроб), принадлежащ на мюсюлманина на име Свети Абас ибн-Кусам;
– Самаркандски базар – Сияб.
По желание през този ден ще имате възможмост да посетим фабриката Bagizagan, където се произвеждат самаркандските вина с дегустация в избата на винарна Bagizagan.
След като се наслдим на местните вина ще посетим по желание Театъра на историческите костюми "EL MEROSI"
Трансфер до хотела.
Вечеря в местния ресторант.
Връщане в хотела. Нощувка в хотела.
Ден 9./ 29.09.2024год.
САМАРКАНД- ТАШКЕНТ
Ранна закуска и освобождаване на хотела.
Сутринта се отправяме към Обсерваторията на Улугбек – най-добрите астрономически центрове в средновековния свят е построена по заповед на Улугбек- изключителен учен и астроном. Разходката ни продължава към Самаркандската фабрика за копринени килими е важна туристическа атракция на Узбекистан. Ще имате възможност да се запознаете с всеки етап от производството на прекрасни копринени килими, като се започне от развиването на пашкула на копринената буба, завършвайки с работата на момичета, които тъкат килими ръчно.
Нашата програма продължава към Мавзолея на св. Данаил от XV в. - потомък на цар Соломон, почитан от вярващите в три религии: мюсюлмани, християни и евреи.
Трансфер до националния дом. Приготвили сме ви нещо вдъхновяващо- Майсторски клас по готвене на узбекски национални ястия (самаркандски пилаф и самса). Обяд.
Предстои ни трансфер до жп гарата в Самарканд и отпътуване за Ташкент с високоскоростния влак „Афросиоб“ и пристигане в Ташкент вечерта.
Трансфер до местен ресторант за вечеря.
Настаняване в хотела. Нощувка.
Ден 10./ 30.09.2024год.
Ранна закуска и освобождаване на хотела.
Сутринта се отправяме на обиколка с която ще се запознаем с най-важните забележителностите на Ташкент, турът е с продължителност около 5-6 часа с посещение на старите и новите части на града:
Ще посетим площад Амир Тимур, основан през 1882 г. и първоначално наречен площад Константиновски, през годините е преименуван на името на Амир Тимур, за да почете културния и исторически принос на великия завоевател.
Около площада се намира музеят на историята на Тимуридите, хотел „Узбекистан“, дворецът „Форум“ и известният ташкентски часовник. един от основните символи на Ташкент.
Тук също така се намира Театрален площад с Операта: Държавният академичен театър на Узбекистан на името на Алишер Навои, построен през 1947 г., е един от най-добрите оперни театри в света, изпълняващ както класически, така и национален репертоар.
- Площадът на независимостта, главният площад на Узбекистан отразява миналото, настоящето и бъдещето на страната. Има фонтани за жизнената енергия на узбекския народ, Кабинета и Сената, „Вечния пламък“ в чест на войниците, загинали по време на Втората световна война.
- Мемориал на земетресението, композицията е посветена на трагичната дата на земетресението в Ташкент на 26 април 1966 г. и е издигната на приблизителното място на епицентъра на земетресението. Жителите все още идват до паметника, за да почетат онези хора, които са участвали в реконструкцията на Ташкент;
- Площад Хаст Имам – религиозен център на града, състоящ се от медресето Баракхан; Мавзолеят Кафал Шаши и библиотеката на ислямската литература със Свещения Коран от VII век (оригинал на Корана Осман). Хаст Имам е един от най-значимите духовни центрове в Централна Азия и привлича поклонници и посетители от цял свят.
- Чорсу базар – древният базар на Ташкент. „Чорсу“ означава „четири води“, което символично означава свързването на четири основни части от стария град в базара, където хората идват за търговия. Красивият син купол на базара, построен в традиционен стил след земетресението в Ташкент, често се изобразява в пощенски картички и международни списания и се превърна в една от основните забележителности, представляващи интерес както за местните жители, така и за гостите - можете да видите ориенталски базар с плочки от различни магазини за сувенири с керамика , занаятчийски произведения, килими и бижута, целият павилион пълен с делириумни плодове до най-фините текстилни и цветни тъкани.
Трансфер до ресторанта за последна вечеря за сбогуване с невероятния Узбекистан!
22:00 Трансфер до летището за полет в 02:35 ч. и отпътуване за България.
Ден 11./ 01.10.2024год.
Пристигане в България.

Полетно разписание:
21.09 София- Истанбул 21:10- 22:40
22.09 Истанбул- Ташкент 00:55- 07:20

01.10 Ташкент- Истанбул 02:35- 05:50
01.10 Истанбул- София 07:20- 08:35

ПРОМО ЦЕНИ от 1799 €/човек

/Промо цените са валидни до 15.06.2024 г. След тази дата всички цени се повишават със 100 евро./

Цената включва:

 • Самолетен билет София – Истанбул – Ташкент – Истанбул – София с редовен полет на Turkish airlines с  включен 7кг  ръчен и 23кг. чекиран багаж с включени летищни такси към дата на публикуването на туристическата програма към дата 16.05.2024год.
 • Самолетен билет Ташкен- Ургенч
 • Билет за влак по маршрут Ургенч- Бухара
 • Билет за влак по маршрут Семарканд- Ташкент с високоскоростния влак „Афросиоб“ 
 • 2 нощувки в Ташкент в хотел 3* в двойна стая с включена закуска;
 • 1 нощувка в Хива в хотел 3* в двойна стая с включена закуска;
 • 2 нощувка в Бухара в хотел 3* в двойна стая с включена закуска;
 • 1 нощувка в юртов лагер с включена закуска, обяд и вечеря, в двойна юрта. 
 • 2 нощувки в Семарканд в хотел 3* в двойна стая с включена закуска;
 • Настаняването във всички хотели е в двойна стая, на база пълен капацитет на настаняване;
 • 8бр. вечери в местни ресторанти на база групово меню. 
 • Описаните туровете по програмата с включени входни такси; 
 • Транспорт с модерен туристически автобус по време на програмата
 • Местен екскурзовод по време на цялото пътуване на английски език
 • Рапсоди представител по време на цялото пътуване.

Цената не включва:

 • Допълнителни екскурзии описани в програмата като "по желание"
 • Разходи от личен характер;
 • Доплащане за настаняване в единична стая- 450€/ за целия престой
 • Медицинска застраховка към ЕВРОИНС- 20лв. с покритие 10 000 €, Опция А за целия престой
 • Напитки по време на храненията в хотелите 
 • Бакшиши (шофьор/ местен гид)– около 3-5 $ на човек/ ден

НАСТАНЯВАНЕТашкент- Хива- Бухара- Нурата- Семарканд

Цена:

€ 1899

 Хотели по програмата:

Ташкент- Marmaris hotel /  Green Park Hotel /  REIKARTZ AMIRUN или подобен
Семарканд-  Gur Emir palace 3* /   REIKARTZ AMAR или подобен
Бухара-  Kavsar Boutique hotel / As-Salam Boutique Hotel /  Mehtar Ambar или подобен
Хива- Qibla Toza Bogi / Arkonchi 3* / Orient star Khiva или подобен
Нурата- Юртов лагер

Допълнителни екскурзии*

/ *заявяват се и се заплащат по желание с последната вноска по екскурзията/

Театър на историческите костюми "EL MEROSI"- 35 евро

Ще имаме възможността да посетим колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мероси, който разказва за еволюцията на узбекската национална носия.

Дегустация на самаркандски вина в избата на винарна Bagizagan- 55 евро

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИКакви документи са ми необходими за пътуване до Узбекистан?

При пътуване за Узбекистан и престой до 30 дни е необходимо да притежавате само валиден задграничен паспорт. Валидността на паспорта трябва да изтича 6 месеца след планираната дата за напускане на страната.Как да се запиша за екскурзията?

Записването за екскурзията става след попълване на резервационната форма, която може да намерите в горния десен ъгъл на сайта. Резервационната система показва в реално време налични свободни места по хотели и типове помещения.
С попълване на формата за записване се внася депозит в размер на 500лв/ човек с карта директно през сайта или по банков път или в наш офис в срок от 24часа от постъпване на резервацията.
Останалата сума е разделена на три вноски: до 21.07.2024 г. и остатъкът до пълната сума до 21.08.2024г.Какво е застраховка "Отмяна на пътуването"?

Рапсоди Травел България ООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Застраховката при желание се сключва до 5 календарни дни от датата на договора за пътуване.
Цената на застраховката е 4,5% тарифно число от стойността на пакета за пътуване.
Покритието за Ковид е свободно избираемо с/у доплащане от 0.5% тарифно число и трябва да има минимум 10 дни до началната дата на пътуването.
Има възможност за добавяне на покритие за удължаване на пътуване (разходи за презаверка на самолетен билет, хотелско настаняване и т.н.), с/у доплащане на допълнителна премия съгласно тарифите.Общи условия при застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване;

Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването. 

Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница. Какво не покрива застраховката? 


• Събития, които са причинени предумишлено или поради груба небрежност на застрахования
• Опит за самоубийство
• Събития в здравословното състояние на застрахования, които са настъпили или се очаква да настъпят в момента на сключване на застраховката или началото на пътуването
• Събития, които застрахования понася вследствие на употреба на алкохол, наркотици, медикаменти или поради отлагане на предписана терапия
• Събития, които са в посредствена или непосредствена връзка с размирици, военни действия, терор от всякакъв вид, стихийни бедствия, влияния на околната среда, земетресения

Повече информация може да получите в офиса на агенцията.Какви са условията за анулиране на пътуването?

Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартни такси за прекратяване, спрямо изискваните от туроператора разходи за прекратяване на договора, съгласно чл. 64, т. а- d, заложени в Общите условия на туроператора, които се предават на туриста преди сключване на договора или в ТАБ "Общи условия за ползване" в нашия сайт.

РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА