ПАНАМА и КОЛУМБИЯ

Цена от € 3333

16 - 27.02.2024

Ще ви отведем на незабравимо приключение, с което  ще открием заедно магията на Панама и Колумбия!  Тук великолепието на природата среща богатството на културата в едно от най-впечатляващите кътчета на Централна Америка! 
Следвайте нашите стъпки до "Осмото чудо на света", за да разпалим стратта на самотен остров с коктейл в ръка, ще се изгубим в историята, където миналото ще оживее пред нас!

ПРОГРАМА:

Ден 1./ 16.02.2024/
Среща на летище София, Терминал 2 в 07.45 ч.
Отпътуване в 09.55ч. от София с редовен полет на TURKISH AIRLINES по маршрут София – Истанбул – Панама. Кацане в Истанбул в 12.20ч. Излитане от Истанбул в 14.30ч.

Кацаме на летището в Панама Сити вечерта в 20.15ч.
Столицата е процъфтяващ мегаполис, изпълнен с богатото архитекурно многообразие и културни забележителности. Изпъстрен с елегантни ресторанти, изобилие от лъскави магазини и куп шикозни клубове, градът завладява всеки посетител, дарявайки го с незабравими емоции. Настаняваме се в хотела, по желание може да пием по коктейл за добре дошли!
Ден 2./ 17.02.2024/
Закуска. Днес правим една стъпка назад в миналото със сити тур в Панама Сити, където ще се пренесем във времето, разглеждайки колониалните сгради, историята ще оживее пред нас с разходка в уличките на Каско Виехо. След това ще се впуснем във великолепието на Панамския канал при шлюза Мирафлорес и терасите за наблюдение към Центъра за посетители. Ще гледаме как огромните кораби преминават край нас по сложната шлюзова система и ще научим историята на Канала и на най-стария шлюз. Заредени с нови емоции се връщаме в хотела.
Нощувка.
Ден 3./ 18.02.2024/
Закуска. Взимай приключенския дух, защото днес се отправяме към сърцето на джунглата.
Свят, пълен със загадъчни обичаи, ще се потопим в зеленият океан на дъждовната гора, за да се срещнем с един от най-древните племена в Панама- Ембера. Като едни истински приключенци се качваме на дървена лодка тип кану, за да достигнем до древното селище, което се намира в Национален Парк Шагрес. Ще преминем през близкия водопад, в който можем да поплуваме. Тук те ще ни посрещнат топло в своите автентични къщи, местният обичай на племето Ембера е да нагостят своите гости с вкусен с обяд. Отворете съзнанието си за историята на племето и техните обичаите, които ще ни бъдат разказани от старейшината на племето, жените от племето пък ще ни запознаят с красивите им дрехи и така характерни татуировки. Най-впечатляващи са изделията и мънистените украшения, излезли изпод умелите им сръчни пръсти. Домакините ще ни разведат наоколо и ще ни покажат някои от растенията, които използват за храна и лекарства.В Панама всичко е музика и танци, за довиждане местните ни изпращат с традиционен танц, на който всички са поканени!
Връщане в хотела. Нощувка.
Ден 4./ 19.02.2024/
Закуска, свободно време или в ранни зори по желание се отправяме към остров Сан Блас!
Време да се зaгубим в рая с коктейл в ръка на самотен остров!
Днес ще забравим за градския живот и ще се потопим в рая на остров Сан Блас. Прекарвайки ден на този изумителен остров с плажни забавления и кристално чиста вода, ще открием съвършенството на природата и спокойствието, което ни заобикаля. Архипелагът Сан Блас се състои от 378 острова, като 49 от тях са обитаеми. С бърза лодка ще посетим 2 острова от архипелага Сан Блас, един от които е Perro chico.
Връщане в хотела. Нощувка.
Ден 5./ 20.02.2024/
Закуска, освободждаване на хотела и трансфер към летището за полет Панама сити- Картахена- Колумбия.
Кацане, не губим време, а директно се се впускаме в сърцето на града!
Картагена не е само туристическата столица на Колумбия, но е и един от градовете, който оформя Колумбийската история, правеща го място на култура и традиции. Отново ще пътуваме обратно във времето, за да опознаем Картагена в най-пълен начин.
Разходката ни започва със замъка на Сан Фелипе, включен в списъка на ЮНЕСКО, за културна ценност, той е най-мащабната, здрава и защитена крепост, строена някога в земите, влизащи във владенията на испанските конкистадори. Построена на върха на хълма Сан Лазаро в далечната 1536 г. и многократно е отбранявала града от нападатели, идващи по суша и море. Притежава сложна система от подземни тунели, по която при нужда е можело да се евакуират обитателите без да бъдат забелязани от врага. През 1741 г. тук испанците печелят решителната битка срещу английската корона, побеждавайки многократно превъзхождащата ги по численост английска армия. От върха на крепостта се открива чудесна гледка към града и Карибско море. Ще продължим разходката назад във времето по павираните улици и площади в историческия център на Картахена, а след това ще се впуснем в квартал Getsemaní. Ще научим повече за значението на графитите и уличното изкуство, както и за контраста между миналото и настоящето на целия регион.
Разбира се това няма да бъде перфектният тур без да опитате Карибските вкусове, затова ще имаме възможността да опитаме от леките снаксове като типични кокосови сладки, пържено агаве. Настаняване в хотела.
Нощувка.
Ден 6./ 21.02.2024/
Закуска.
Ден отреден за релкас, събиране на слънчеви лъчи, студени коктейли и карибски емоции!
Слагаме банските, взимаме кърпата и със споделена лодка отплаваме към островите Росарио- Tranquila beach! Плаването от пристанището до островите е около 1.5ч В Първата част от тура ще се посетим аквариума. Ще имаме възможността да се запознаем с морската екосистема и фауна, която се открива на Карибите и защо е важно да се съхрани и опази тя в океана. Време е за релакс под палмите с изстуден кокосов орех или леден коктейл! Ще се насладим на традиционен карибски обяд- риба с кокосов ориз, свежа салата и пържен банан, хрупкав снакс от зелен банан. Ако желаеш може да си поръчаш допълнително коктейли с екзотични плодове!
Преди залез слънце, след ден прекаран на релакс се отправяме отново с лодката към пристанището и се връщаме в хотела.
Нощувка.
Ден 7./ 22.02.2024/
Закуска, освободждаване на хотела и трансфер към летището за полет Картахена- Меделин.
Кацане и се отправяме към Меделин- втория по големина град след столицата Богота, наричан още- градът на вечната пролет. Придобил слава като родното място на един от най-големите наркобосове Пабло Ескобар, днес Меделин е покрит със зеленина, обграден с паркове, красиви сгради, добра инфраструктура, библиотеки и заведения. Меделин бе избран за за най-иновативен град в света през 2013 година. Отправяме се към квартал Комуна 13, тук ще разгледаме многобройните графити, изразяващи социалните възгледи и скрития манталитет на съвременните улични художници. В продължение на много години Комуна 13 е управлявана от картела Меделин начело с прочутия наркобарон Пабло Ескобар, като е бил най-опасния квартал с много убийства, отвличания, престъпления и разпространение на наркотици. Причината за това е стратегическото местоположение на квартала – разположен на стръмен хълм в края на града, точно до магистрала Сан Хуан. Това е бил идеалният маршрут за транспортиране на оръжия, наркотици и пари от близките райони до главния град Меделин. В наши дни обаче няма и помен от мрачното минало на Комуна 13, даже напротив, днес е известен като един от най-креативните квартали с оживена атмосфера, улично изкуство, красиви графити, музиканти и художници.
Днес районът успява да се преоткрие и да се превърне в място, където изкуството, музиката и съвместното съществуване са се превърнали в истински герои на този квартал на Меделин. Настаняване в хотела.
Нощувка.
Ден 8./ 23.02.2024/
Ранна закуска. Рано сутринта (около 8ч) отпътуваме към скалния феномен "Ел Пеньол" (в превод "Скалата") в Гуатапе около 70 км от Меделин. Отпътуване сутринта към Ел Пеньол – висока 220 метра монолитна скала, до чийто връх водят почти 742 стъпала. Това е една от най-посещаваните забележителности в Колумбия и символ на Антиокия. Изкачвайки внушителните 742 стъпала ще бъдем възнаградени с прекрасна гледка към езерото. Продължаваме към шареното градче Гуатапе, разположено на брега на едноименното изкуствено езеро. Гуатапе е малък колумбийски град, изпълнен с цвят и култура. След разходката в градчето ще спрем за вкусен традиционен обяд в местно ресторантче (обядът е включен в тура) Това, което прави този град толкова невероятен, е изкуствено езеро., който помага за доставянето на електричество в местните райони. Хапнали добре, предстои още едно вълнуващо приключение, ще направим кратка разходка с лодка по водите на язовира Гуатапе. След това се връщаме обратно в Меделин.
Нощувка.
Ден 9./ 24.02.2024/
Закуска, освободждаване на хотела и трансфер към летището за полет Меделин- Богота.
Кацане в столицата на Колумбия. Не губим и секунда, отправяме се на разходка из Богота и нейните съкровища. Ще се разходим из пъстрите местни пазари в града, където се предлагат в изобилие свежи плодове, зеленчуци, ще опитаме опитаме някои от тях, да се освежим с вкусна чаша сок- чича направен от царевица. След това ще се придвижим до историческия център на Богота с прекрасно поддържани колониални съоръжения и сгради от периода 17-20 век – Катедралата, площад Боливар със статуята на Симон Боливар, първият президент на независима Колумбия, Капитолия и други. Продължаваме, за да уловим многообразието от архитектурни стилове на Богота в историческия квартал Ла Канделария. Ще се изкачим до хълма Серо де Монсерате, където ще завършим обиколката с възхитителна панорамна гледка към Богота. Връщане в хотела, настаняване. Нощувка.
Ден 10./ 25.02.2024/
Ранна закуска. Денят започва в ранни зори (около 8ч) Днес ще посетим уникалната солна катедрала в Сипакира, разположена на около 50 км от столицата. Катедралата е обявена за национално богатство и забележителност номер 1 на Колумбия през 2007 година. Историята ѝ се простира далеч назад – залежите на сол в централната част на Андите се формирали още преди близо 70 милиона години, когато тук имало море. Солта е била уважавана суровина в предколумбовия период, местните коренни жители били едни от първите, които знаели как да се облагодетелстват от земното богатство и да я добиват, което ги превърнало в едно от най-проспериращите общества за времето си. В по-близкото минало благодарение на нея няколко страни в региона „откупили“ своята независимост. Миньорите, работници в съществуващата солна мина, издигнали със собствените си ръце красив параклис, за да се молят на Господ да ги закриля докато упражняват опасната си професия. Сегашната сграда е построена през 1995 г. и представлява едно от чудесата на съвременната колумбийска архитектура, привличайки хиляди туристи. За да бъде изградена на дълбочина 180 метра, са изнесени 250 тона каменна сол. Красиво осветеният храм посреща поклонниците и посетителите с впечатляващата статуя на Девата от Гуаса, покровителка на миньорите, 3 олтара, посветени на Исус Христос, скулптури на светци и ангели, изработени от различни майстори на религиозното изкуство, атрактивни водни огледала и други. След това се отправяме към небезизвестното езеро Гуатавита, което е свещено място за коренното население на региона и от където се счита, че произхожда легендата за Ел Дорадо. Ще се подкрепим с вкусен обяд в местен ресторант. Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.
Ден 11./ 26.02.2024/
Закуска. Свободно време до обяд, освобождаваме хотела и се отправяме с трансфер към летището за полет към България.
Полет: Богота- Истанбул- 16.30- 16.35ч

*Агенцията си запазва правото да променя маршрути и часове или да премества екскурзиите за друг ден, когато климатичните условия налагат това, за да се гарантира сигурността и качеството на услугата!
**Програмата е примерна и е възможно да претърпи промяна. Ако не желаете да посетите дадените допълнителни екскурзии, свободното ви време остава на ваша преценка.
Ден 12./ 27.02.2024/
Пристигане в България с полет от Истанбул- София- 27.02- 20.45ч.

Полетно разписание:
16.02 София – Истанбул 09:50 – 12:20
16.02 Истанбул – Панама Сити 14:30 – 19:15
26.02 Богота – Истанбул 16:30- 16:35
27.02 Истанбул – София 20:35 – 20:45
*Възможна е промяна в полетното разписание от страна на авиопревозвача. В случай на промяна, всички записани ще бъдат уведомени своевременно!

ПРОМО ЦЕНИ от 3333 

/Промо цените са валидни до 30.10.2023 г. След тази дата всички цени се повишават със 100 евро./

Цената включва:

 • Самолетен билет София – Истанбул – Панама Сити – Богота- Истанбул – София с редовен полет на Turkish airlines с  включен 5кг  ръчен и 20кг. чекиран багаж;
 • Самолетен билет Панама сити- Картахена- с  включен 5кг  ръчен и 20кг. чекиран багаж;
 • Самолетен билет Картахена- Меделин- с  включен 5кг  ръчен и 20кг. чекиран багаж;
 • Самолетен билет Меделин- Богота- с  включен 5кг  ръчен и 20кг. чекиран багаж;
 • Всички транфери описани в програмата
 • 4 нощувки в хотел Victoria Hotel and Suites Panama  4* (или подобен) с включени закуски в Панама сити
 • 2 нощувки с включени закуски в хотел 4* с включени закуски в Картахена (от веригата на ESTELAR или GHL)
 • 2 нощувки с включени закуски в хотел 4* с включени закуски в Меделин (от веригата на ESTELAR или GHL)
 • 2 нощувки с включени закуски в хотел 4* с включени закуски в Богота (от веригата на ESTELAR или GHL)
 • 3 обяда в Колумбия по време на туровете в местен ресторант
 • Местен екскурзовод по време на допълнителните екскурзии на английски език
 • Рапсоди представител по време на цялото пътуване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Доплащане за настаняване в единична стая- 500€ за целия престой (за всички хотели)
 • Допълнителни екскурзии описани в програмата като "по желание"- заявяват се и се заплащат с последната вноска по екскурзията 
 • Медицинска застраховка към ЕВРОИНС- 35лв. с покритие 20 000 €, Опция Б за целия престой
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"- препоръчваме сключването на тази застраховка!

НАСТАНЯВАНЕ

Victoria Hotel & Suites Panama

Victoria Hotel and Suites Panama се намира в El Cangrejo, квартал в Панама Сити-  развлекателния район и близост до крайбрежната алея.  
Хотелът предлага на своите гости просторни помещения за настаняване, осигуряващи модерен, естествен стил и комфорт. Всяка стая е напълно оборудвана с диван, LCD телевизор, кафе машина, хладилник, сешоар, сейф и шумоизолиращи прозорци.
Като комплимент за гостите са 2 безплатни бутилки вода.  
Чудесен начин да завършите деня си е в фитнес центъра и или с коктейл в ръка в бара или на басейна, който е разположен на покрива, предлагащ невероятна гледка към хоризонта и забележителностите на Панама Сити. 
В непосредствена близост до хотела се намират два шопинг центъра-  Multiplaza Pacific Mall и Albrook Shopping Mall. 
Цена:

€ 3333

РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА

Допълнителни екскурзии- цените ще бъдат публикувани допълнително!

*допълнителните екскурзии са по желание и се заплащат с последната вноска по екскурзията.


Изгубени в рая- о. Сан Блас- ПАНАМА

Време да се зaгубим в рая с коктейл в ръка на самотен остров!
Днес ще забравим за градския живот и ще се потопим в рая на остров Сан Блас. Прекарвайки ден на този изумителен остров с плажни забавления и кристално чиста вода, ще открием съвършенството на природата и спокойствието, което ни заобикаля.
 С бърза лодка ще посетим 2 острова от архипелага Сан Блас, един от които е Perro chico.
Архипелагът Сан Блас се състои от 378 острова, като 49 от тях са обитаеми. 

ВАЖНО!

Тръгването от хотела е около 5- 5:30 ч. Очаква се да стигнем до пристанището около 8:30-9ч. и тръгваме обратно от пристанището към 16:00 ч.  и се прибираме в Панама към 19:00ч

В цената са включени:

 • входове и такси за архипелага
 • посещение на два острова
 • обяд с една напитка
 • транспорт с бус - хотел- пристанище- хотел
 • бърза лодка- пристанище- острови- пристанище
 • Не забравяйте паспорта си, изисква се за посещението!

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИКак да се запиша за екскурзията?

Записването за екскурзията става след попълване на резервационната форма, която може да намерите в горния десен ъгъл на сайта. Резервационната система показва в реално време налични свободни места по хотели и типове помещения.
С попълване на формата за записване се внася депозит в размер на 600 лв. / човек с карта директно през сайта или по банков път или в наш офис в срок от 24часа от постъпване на резервацията.
Останалата сума е разделена на три вноски- 19.11.2023г., 17.12.2023г. и остатъкът до пълната сума трябва да бъде заплатена до 14.01.2024 г.Трябва ли ми виза за Панама и Колумбия?

Българските граждани могат да пребивават в двете страни без визи за срок до 90 дни.
Необходимо е да притежават международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната и поне една празна страница за поставяне на печат и да се представи самолетен билет за връщане или за продължение на пътуването.Допълнителна информация за Панама и Колумбия:

ПАНАМА:

Местна валута
Националната парична единица е „балбоа”, която е приблизително равностойна на едни американски долар. Не се препоръчва ползването на евро, тъй като все още трудно се намират банки, които обменят тази валута. Има възможност за обмяна на долари в офиси на банки или обменни бюра в страната. Не се препоръчва обмяна на големи суми валута.

Престъпност и сигурност
Обществената сигурност е в рамките на нормалното, като се препоръчва да не се носят ценни вещи. Препоръчва се при престоя в страната да се носи копие от документа за самоличност.

Особености на законодателството
Притежаването или употребата на наркотични вещества е престъпление в Панама и подлежи на наказание с лишаване от свобода. Присъдите за трафик на наркотици са от 10 до 25 години. В рамките на редица международни програми в Панама се осъществява последователна политика срещу трафика на наркотици. Международните летища в Панама са оборудвани с най-съвременна техника за контрол на трафика на наркотични вещества.

Митнически изисквания
Вносът на хранителни продукти е забранен.

Всеки чужденец може да внесе в страната, без да подлежи на деклариране, до 10 000 щатски долара или тяхната равностойност в евро.

Здравеопазване
Препоръчва се консумирането на бутилирана вода. Купуването на храна от улични търговци трябва да се избягва.

Ваксини – задължителна ваксина срещу жълта треска за лица, които влизат в Панама от държави от Африка и/или Латинска Америка.

Климат
Климатът в Панама е тропичен, а в по-високите места умерен. В страната са добре изразени сух (летен) и дъждовен (зимен) сезон. Сухият сезон продължава от ноември до април - май. Дъждовният период, който е придружен с урагани е от месец май - юни до месец ноември.

КОЛУМБИЯ:

При пристигане в Колумбия с лекарства, чието ползване е предписано от лекар, е задължително рецептата да бъде преведена на английски или испански език.

В Колумбия е задължително начисляването на летищна такса преди отпътуване от страната.
Допуска се износ от страната само на копия и реплики на исторически артефакти, като за целта е необходимо разрешение, а закупуването на такива артикули трябва да става само от лицензиран брокер.

Особености на местното законодателство:
Чуждите граждани са длъжни по всяко време да носят документ за самоличност. Препоръчва се да се носи копия на документите и техните оригинали да бъдат съхранявани на различни места. Ако при проверка от компетентните власти не се представи документ за самоличност, се налага глоба, като е възможно и отвеждане за разпит.

Движенията по пътищата:
Тарифите за автобусен билет винаги са по договаряне.

Практически съвети:
Електричеството е 110 волта и се използва американския тип щепсели.
От съображения за сигурност, направете фотокопие на документите и да ги пазете на отделно място от оригиналите.

Местна валута:
Паричната единица е 1 Colombian peso = 100 centavos. Пътуващите трябва да бъдат подготвени да плащат по $ 20 - $ 75 дневно.

Климатични особености:
На територията на Колумбия се регистрира значителна сеизмична активност и рискът от земетресения с различен магнитуд не е малък. В страната има активни вулкани, но през последните десетилетия няма регистрирани смъртни случаи при вулканична активност. Висок е рискът от цунами по крайбрежията. Страната попада под въздействието на природните феномени „Ел Ниньо“ и „Ла Нинья“, които са причина за атипични метеорологични явления като дъждове през сухия сезон и засушаване през дъждовния сезон.

Други:
По-важни контакти, в случай на извънредни ситуации:
Телефон за спешни случаи (полиция, пожарна безопасност, бърза помощ) - 123;
Обслужването на тези линии обикновено е само на испански език.

Интересни факти:
Колумбия е страна с големи природни ресурси и икономически възможности. Богата е на петрол и други полезни изкопаеми. Тя е един от най-големите производители и износители в света на кафе, какао, цитрусови плодове, цветя.
В Конституцията на страна се признава като официален език испанския и в отделните райони наред с него се признават и около 65 местни езика и 2 креолски.Какво е застраховка "Отмяна на пътуването"?

Рапсоди Травел България ООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Застраховката при желание се сключва до 5 календарни дни от датата на договора за пътуване.
Цената на застраховката е 4,5% тарифно число от стойността на пакета за пътуване.
Покритието за Ковид е свободно избираемо с/у доплащане от 0.5% тарифно число и трябва да има минимум 10 дни до началната дата на пътуването.
Има възможност за добавяне на покритие за удължаване на пътуване (разходи за презаверка на самолетен билет, хотелско настаняване и т.н.), с/у доплащане на допълнителна премия съгласно тарифите.Общи условия при застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19:Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване;

Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването. 

Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница. Какво не покрива застраховката? 


• Събития, които са причинени предумишлено или поради груба небрежност на застрахования
• Опит за самоубийство
• Събития в здравословното състояние на застрахования, които са настъпили или се очаква да настъпят в момента на сключване на застраховката или началото на пътуването
• Събития, които застрахования понася вследствие на употреба на алкохол, наркотици, медикаменти или поради отлагане на предписана терапия
• Събития, които са в посредствена или непосредствена връзка с размирици, военни действия, терор от всякакъв вид, стихийни бедствия, влияния на околната среда, земетресения

Повече информация може да получите в офиса на агенцията.Какви са условията за анулиране на пътуването?

Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартни такси за прекратяване, спрямо изискваните от туроператора разходи за прекратяване на договора, съгласно чл. 89, ал. 1 – 4, заложени в Общите условия на туроператора, които се предават на туриста преди сключване на договора или в ТАБ "Общи условия за ползване" в нашия сайт.

РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА