На ски в Алпите за начинаещи скиори/бордисти – възможно ли е?

15.09.2023
      Задавали ли сте си въпроса „Мога ли да карам и аз на Алпите при положение, че съм начинаещ скиор/бордист?“ В тази статия ще отговорим на този често задаван въпрос и ще ви дадем примери. 

Краткият отговор на въпроса е – да. 

Всъщност, дори е доста по-добре отколкото в България заради големината на ски зоните и разнообразието от писти за всички нива.
Много хора си мислят, че трябва да са много добри скиори или сноубордисти,  за да отидат да карат в Алпите, но реалността е съвсем друга. За пример можем да дадем един сравнително малък ски курорт , по френските стандарти, разбира се , а именно - Valfrejus.
Valfrejus се намира във Френските Алпи, точно на границата с Италия, след култовия тунел Frejus – 13700m! А, пистите на курорта са точно над тунела. 
Името "Valfréjus" произлиза от Fréjus, което е името на масива, граничещ с Modane и Bardonecchia в Италия. В началото не е имало резиденции, а само няколко алпийски хижи. Едва от 1983 г. се появяват първите резиденции за туризъм. Разположен в долината Maurienne , Valfrejus е типичен пример за френски курорт. Разплага с 70км писти,  общо 23 на брой, като 3 от тях са зелени, 11 сини, 5 червени и 3 черни. Нормалната ски карта, дава неограничен достъп до пистите на Valfrejus I La Norma – общо 130км писти. Курортът е също и част от EskiMo ski zone , в която са включени още 5 ски курорта – La Norma, Val Cenis , Aussois, Bessans, Bonneval Sur Arc  - или общо с ъпгрейд на тази ски карта има достъп до над 320км писти.


В La Norma може да се кара неограничено, като шатълът пътува през 45мин от спирка в центъра на курорта. Силно препоръчваме поне един ден да отидете да покарате в Ла Норма. Има добри зелени и сини писти за начинаещите скиори или сноубордисти, а гледката към долината Мориен и нацинален парк Ваноаз са невероятни. По-напредналите карачи задължително трябва да се пуснат по Norma2 и Norma1 – черна и червена писта, широки и дълги. От другите курорти си заслужава да се посетят Val Cenis , който е и най-големият от 6-те - 120км  писти и платформа с уникални гледки на 2800м, както и Aussois, разположен в подножието на Vanoise National Park.


Хубавото на Valfrejus e , че всичко е на ръка разстояние - барове, магазини, ресторанти,  наем на екипировка. Има хранителен магазин, пекарна и пицария. Le Morricone Bar Pub е едно от по-известните места за младежите – става доста добро парти с DJ.  Няколко ресторанта в центъра на курорта предлагат и типичната френска кухня, така че има за всеки по нещо.

Пистите са от 1550м до 2737м , като и от най-високата точка Punta Bagna може да се пуснете по синя писта или до Plateau DArrondaz - 2222м , или чак до курорта на 1550м. Това и най-дългото спускане на курорта – над 13км, а гледките надолу спират дъха! На върха Punta Bagna e и заведението със същото име, където може да седнете на по бира с приятели или да обядвате на 2737м н.в.,  заобиколени от впечатляващите масиви на околните планини.На самото плато Арондаз са разположени 2 дълги и широки зелени писти , както и няколко сини и червени. Има и ресторант с кафе – La Bergerie, където човек може да си хапне нещо вкусно или просто да пие едно кафе , любувайки се на прекрасни Алпийски гледки. Намира се на 100м от  станцията на кабинковия лифт. Самото плато е и своеобразен център на ски зоната на Валфрежус. Лесно достъпно е с кабинковия лифт и наличието на зелени и сини писти на голяма надморска височини го правят предпочитано място за всички. От тук е и връзката с 6- седалковия лифт Punt Bagna до едноименния връх -2737м, който е и най-високата точка на курорта. А от там започват и  най-добрите спускания – дълги и широки сини писти с невероятни гледки. Това, което е най-доброто на курорти като Valfrejus e спокойствието по пистите и липсата на опашки за лифт или влек. Много често се случва на пистата да сте само вашата група и да се кара на широки завои от единия до другия край , защото е широко и свободно. Това е Рай не само за начинаещите скиори или бордисти, но и за тези, които искат да си подобрят техниката. Много по-различно е да си изпълнявате упражненията на широка и дълга писта, без да се налага да заобикаляте стотици хора.

Като заключение по темата можем да кажем, че отговорът на въпроса е един. Не само, че можете да карате в Алпите, но е и силно препоръчително, ако искате да подобрите техниката си, да се насладите на невероятните Алпийски гледки и да изживеете най-добрата си ски ваканция.

Последни публикации в блога

Запиши се за ски и спечели ваучер

06.11.2023
Включи се в играта на Contrabanda и Rapsody Travel. Резервирай до 30 ноември и участвай в томбола за ваучер на стойност 500 лв. като използваш промо код CONTRABANDA.
прочети още

Защо в Банско на 8-ми декември?

17.10.2023
Най-предпочитаната парти дестинация по време на студентския празник, която води класациите в последните години е именно зимния курорт Банско, още познат като меката на студентския празник. Ето няколко съвета, за истински незабравим 8ми декември в Банско.
прочети още
РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА