Раят на Земята си има име – Малдиви

05.10.2021

Раят на Земята си има име – Малдиви

Красиви пясъчни плажове, сякаш от картичка, пъстър подводен свят, който спира дъха и разбира се екзотичните водни бунгала символ на лукса – това са първите асоциации на всеки, щом чуе за Малдиви. Много хора обаче имат нереалната представа, че това е една скучна дестинация, подходяща само за влюбени двойки и романтични почивки - меден месец, годишнина или незабравимо предложение за брак на плажа... Преживяното по време на пътуването ни до Малдиви обаче, преобърна представите ни и тотално разби този мит! Оказа се, че екскурзията до Малдиви е едно вълнуващо приключение, подходящо за всеки един стига да си с правилните хора на правилното място… В следващите редове ще разкажа как протече нашето пътешествие, какво видяхме, какви места посетихме и всичко любопитно свързано с дестинацията Малдиви.

Противно на всеобщото схващане, определящо тези острови в Индийския океан като дестинация за уединение и романтика, ние тръгнахме натам с голяма „бойна група“ от приключенци, жадни за нови изживявания, запознанства и весели моменти. За наша отправна точка сме избрали малък и уютен остров с местно население, който освен че има красиви плажове и коралов риф, подходящ за шнорхелинг, също така е достатъчно развит и предлага всичко необходимо да задоволи потребностите на множеството туристи, които го посещават  - магазини, ресторантчета и наргиле барове с жива с музика. 


Може би не знаете, но Малдиви е мюсюлманска държава, в която официално употребата на алкохолни напитки на местните острови е строго забранена, но СПОКОЙНО - остров Маафуши, на който е разположен нашият хотел е толкова насочен към туристите, че са открили “ вратичка” за решение на този проблем като хем да не се нарушава забраната, хем да се повдигане градуса на настроение на групи, жадни за забавления, вкусни коктейли и купон. Уловката е в това, че не сме на суша, а в морето на около километър от брега, именно там са закотвени няколко плаващи бара, където вечерно време е PARTY time и правилата от острова не важат- ограниченията падат, а коктейлите даже не ги броим… 


След Welcome party-то, което ни бяха подготвили за „добре дошли“ се събуждаме в стаята на комфортния 4-звезден хотел, в който бяхме настанени. Още сънени дръпнахме леко завесата, за да влезе в стаята слънчева светлина, а пред нас се разкри една изключително зареждаща и невероятно красива гледка - тюркоазената вода на морето, което спокойно се плиска в перления пясък на плажа пред хотела.
Слизайки на закуска и още с първите няколко крачки по пясъка на плажа, където е и разположен ресторантът на хотела ни, разбрахме че сме на точното място, където ще се освободим от всякакво натрупало се напрежение и ще се откъснем от сивата дневна рутина.
В ресторанта ни посрещаше вечно усмихнат и дружелюбен персонал, предлагайки ни традиционен домашен омлет, но имахме препоръка задължително да пробваме традиционната местна закуска Мас Хуни с Роши – представлява  нещо като палачинка с настъргана пушена риба тон, смесена с кокос, лимон и лук. Наистина се оказа доста интересно и вкусно блюдо. След като сме се заредили със сили за новия ден потегляме към някоя от вълнуващите дневни екскурзии, които имахме заложени по програма.
Посещение на друг местен остров, където имахме възможност цял ден да събираме слънчев загар и да караме джет насред кристалната вода. Имахме невероятния късмет на хоризонта да видим делфини, смело взехме по един каяк и започнахме да гребем сред стадо от десетки делфини – оказа се , че там популацията на тези дружелюбни, умни морски бозайници е доста голяма и вероятността за такава среща е огромна. Дано и вие имате нашия късмет да попаднете на тях и да усетите невероятната радост да се реете сред тях! В повечето от дните по време на нашия престой забелязахме нещо, което ние не подозирахме, а може би и вие сигурно не сте подозирали изобщо. Оказа се, че красотата на природата над водата на Малдиви е неземна, но под водата е истински воден рай -  по-красиво отколкото някога сме си представяли! 

Това е най-подходящата за шнорхелинг дестинация в света! Плувахме сред красиви и пъстри рибки, които обитават кораловите рифове-  там ги има на почти всеки остров и се намират буквално на няколко метра от брега. Нашите любезни местни водачи плуваха с нас и ни показваха всичко интересно – живи корали, октоподи, морски костенурки и заснеха всеки един вълнуващ момент от нашите подводни преживявания и срещи с морските обитатели. 

Както вече споменахме Малдиви е място, където забравяте за всички тревоги и притеснения – във водата няма морски таралежи, нито опасни медузи... ще попитате, естествено „Има ли акули?“ –  ами ДА, има, но и те в духа на абсолютно всички там са свръх дружелюбни и не представляват никаква опасност. В един от дните дори имахме възможност да плуваме сред акули „дойки“, които изглеждат доста страховито, но всъщност са абсолютно безобидни. Всеки ден там десетки туристи, преодоляват страха си и скачат да плуват с тях, вдигайки адреналина си до най-високи нива. Всички сме гледали филми за корабокрушения и потънали кораби?! Е, ние имахме възможността да плуваме сред точно такъв потънал риболовен кораб и да си направим уникални снимки ,“яхнали“ велосипед на 3 метра под водата. Във водите на Индийския океан се среща и най-голямата риба – китовата акула.  Плуването с нея е преживяване, което никога няма да забравим и доста дълго ще разказваме за него. Макар да е с размери достигащи 20 метра, тя не е хищник и дори и случайно да попаднете в голямата и уста, спокойно, по всяка вероятност просто ще бъдете изплюти от нея. „Черешката на тортата“ в нашите дневни екскурзии беше посещението на така наречените ризорти  – луксозните хотелски комплекси, които са разположени на цели частни острови. Там потънахме в истински лукс, разкош  и удобства, които те предлагат. Красиви плажни ивици с поддържана растителност, инфинити басейни, хапване в ресторанти с вкусно приготвена храна за обяд, целодневна консумация на различни напитки и коктейли от баровете. Имахме достъп и до символа не само на ризортите, а и на целите Малдиви изобщо – луксозните водни бунгала. Там си направихме запомнящи се снимки, а само на няколко метра от нас в морето ни посрещна спиращият дъха подводен свят на пъстри коралови рифове, които с маска и шнорхел на лицето, ни очакваха, за да бъдат покорени.


Сега разбирате, че Малдиви изобщо не са скучна дестинация, а красотата им заслужава да бъде видяна от всеки... Надявам се съм успял накратко да опиша колко прекрасно, динамично и цветно бе това пътуване. Не губете време, а и вие се впуснете следващото  незабравимо МАЛДИВСКО ПРИКЛЮЧЕНИЕ!

Последни публикации в блога

Защо да караме ски във френските Алпи?

12.07.2024
Защо да караме ски във френските Алпи?
прочети още

Всичко което трябва да знаете за Карнавала в Рио

14.06.2024
Карнавалът в Рио де Жанейро е едно от най-значимите културни събития в света. Всяка година през февруари или март, градът се превръща в сцена на невероятни паради, костюми и музика, привличайки милиони посетители от цял свят!
прочети още
РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА