“Македонско приключение” на лов за красива природа и вкусна храна

30.05.2022

“Македонско приключение” на лов за красива природа и вкусна храна


“Македонското ни приключение” е лежерна екскурзия, която освен за цел да  хапнем вкусно и да вдигнем адреналина е да се запознаем с нови готини хора,с  които да споделим тази страхотна емоция! Интересът към Македония определено отново се засили след премахването на Ковид ограниченията, както от българска страна, така и от страна на Македония. Туристите са привлечение, основно от достъпната цена на пакета, друго предимство е, че дестинацията е близка, а за любителите на вкусната балканкса кухня тук е рай!” 

В търсене на нещо различно и достъпно и най-вече да не е много далеч, точно преди пет години с група приключенци се отправихме към съседна Македония. Планът беше класически- вкусна храна, красива природа и лежерна разходка. 
Братята македонци ни приветстваха горещо и приключението ни надмина всички очаквания.
Пет години по-късно нашето “Македонско приключение” е една от най-търсените екскурзии за почивните дни през май и септември. 
Македония премахна своите ковид ограничения през април и така отново поехме към нашите съседи през изминалия уикенд. Целта ни беше лежрна разходка в Скопие, където посетихме площад “Македония” с паметника “Войн на кон”, фонтаните и новите склуптурни композиции, домът музей на Майка Тереза, църквата “Свети Спас” със саркофага на Гоце Делчев. Не можем да минем без чаша чай в старият квартал Вароша на скопската чаршия. Тук уличките са тесни и покрити с калдъръмени камъни. От малките магазинчета може да се закупят ръчно изработени бижута от сребро или златни огърлици.
Малките занаятчийски работилници те приветстват да влезеш и да разгледаш, а някои от майсорите дори приканват да покажат своя занаят докато ти поднасят чай в малки стъклени чаши на метални подноси.
От всеки ъгъл се долавя миризма на вкусна скара, силно кафе и сладки ориенталски деликатеси. Разходката, колкото и да е лежерна, умората си казва думата, а едно студено пиво винаги вдига градуса на настроението. 
Заредени с нови сили привечер се отправяме към една любима наша кафана, където домакините са ни подготвили вкусна храна и жива народна музика. Кафаната е една от най-желаните в Скопие. Тук всяка вечер се вихрят хора, точеното пиво и вино са на корем, ракията е люта, а скарата е толкова вкусна, че си облизваш пръстите! Не ни се тръгва обикновено, но вечерта трябва да продължи в някои от летните клубове в централния парк. 
Както обичаме да казваме за всички наши екскурзии, Каквото се случи в … Скопие, си остава в Скопие”  ;)

Вторият ден от нашето “Македонско приключение” е отделен за едно скрито бижу в Светата гора или както  македонците го наричат Каньон Матка. Каньонът се намира само на 16км южно от Скопие. Озоваваме се на едно райско място… пригответе сетивата си за изумруденозеления каньон. 
Тук отправяме следващото предизвикателство на всички наши приключенци- едночасово каяк спускане в кристалните води на р. Треска. 


В каньона има красиви и страховити пътеки, които са изсечени в скалите и стигат до самия край му край. Самият каньон е една от природните забележителности в република Македония и привлекателно място за любителите на скално катерене. Ако не си по каякинга имаш възможност да се полюбуваш на природата от лодка, която ще те отведе до дълбините на пещера “Врело” Това е малка, но изключително красива пещера, недостъпна по наземен път, а само по вода. 
След каяк разходката, се отправяме към ресторанта, да утолим жаждата със студено пиво и да хапнем вкусно прясна риба. Заредени с положителни емоции се отправяме отново към Скопие. 

Взимайте доброто настроение и ви очакваме на следващото “Македонско приключение” , които са планувани от 8 до 10 юли и от 3 до 10ти септември! 


Последни публикации в блога

Защо да караме ски във френските Алпи?

12.07.2024
Защо да караме ски във френските Алпи?
прочети още

Всичко което трябва да знаете за Карнавала в Рио

14.06.2024
Карнавалът в Рио де Жанейро е едно от най-значимите културни събития в света. Всяка година през февруари или март, градът се превръща в сцена на невероятни паради, костюми и музика, привличайки милиони посетители от цял свят!
прочети още
РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА