Защо е полезно да се отдадеш на плажни летни изживявания?

11.06.2022

Защо е полезно да се отдадеш на плажни летни изживявания?

Ако си мислите, че плажът е загуба на време или просто подиум за бански – лъжете се. Той е здравословен. Ето 8 доказателства за това:

1.    Помага на ставите и кожата
Няма нищо по-терапевтично за ставите и мускулите от накисване в солената вода. Морето лекува и всякакви повърхности ранички, порязвания, ожулвания. А ако отделите и минутка за ексфолиране с малко пясък, кожата ще ви се отблагодарява с дни. Само не забравяйте да нанесете и слънцезащитен крем.

2.    Можете да се разходите на спокойствие
Разходката по плажа може да бъде по-ползотворна от бягането, когато става въпрос за прочистване на ума. Няма нищо по-разтоварващо от това да походите по брега на морето вместо шумните и прашни улици в града. Тук не е нужно да бързате, просто се изключвате. Разходките по плажа са перфектни във всякаква компания – с децата, половинката или дори сами. Няма крайна цел, не е състезание. Можете само да се отпуснете и да съберете мидички за спомен.

3.    Това е естествен технологически детокс
Какво ще рече това? Колкото и да не ви се вярва, плажът ни кара да загърбим технологиите. Добре е да се отпуснем без компютър, телефон или таблет поне за няколко часа. А и все пак някои от най-креативните ни идеи идват, когато няма какво да ни разсейва като звука от известие на мобилно приложение или позвъняване на телефон.

4.    Страхотно място за дрямка
Да спите на плажа под шума на вълните, разбиващи се в брега, е като музика за ушите. Липсата на сън влияе негативно на хормоните, които регулират глада. Така пък се повишава апетитът за богати на калории храни с високо съдържание на въглехидрати. Все неприятни последствия за тялото и психиката ни. Ето защо плажната дрямка е терапевтичен начин да си набавите няколко часа сън.


5.    Засилва сексуалния апетит
Малко неща могат да бъдат по-секси от гледки и изживявания на плажа. Сетивата ви се обострят, докато релаксирате и сте далеч от ежедневната рутина. Често позитивните вибрации не стигат само до плажната хавлия. Така че, преди да скочите в чаршафите, не забравяйте да изтупате пясъка все пак. :P

6.    Може да си набавим витамин D
Този витамин е от основно значение за здравословното ни състояние. Около 1 милиард души по света страдат от неговия недостиг. Ден, прекаран на слънце, е достатъчен да задоволи нужната ни за 24 часа доза. Слънцето ни дава много повече от добро настроение и приятен летен загар. Доказано е, че здравословното излагане на слънчева светлина в малки дози подпомага растежа на костите и предотвратява загубата на калций при по-възрастните.

7.    Може да разнообразите тренировката си на плажа
Доскучават ли ви ежедневните тренировки във фитнеса? Малко спорт на плажа е перфектният начин да разнообразите. Възможностите са безкрайни – плажен волейбол, игра с фризби, футбол с децата. А аеробните движения във водата могат дори да облекчат ставните болки. И най-хубавото – тренировките на плажа са безплатни, което ще остави пък портфейла ви по-пълен за други летни забавления.

8.    Социализация
Трябва да се опитваме да бъдем тук и сега. Да се наслаждаваме на заобикалящата ни среда, включително и хората в нея. Защото и най-оживената улица в Ню Йорк може да бъде изпълнена с тълпа от самотни хора – всеки със слушалки и самовглъбен в мислите си. На плажа хората може би стават по-вежливи. Семействата се сближават. Приятелите се забавляват. Двойките се влюбват.

Последни публикации в блога

Великите фараони на Египет

02.10.2022
Великите египетски владетели, наричани още царете на Египет, са били могъщи политически и религиозни лидери. Преди около 3000 години...
прочети още

Занзибар.

24.08.2022
И в първия момент, когато стъпиш с тежките обувки по мекия, бял, фин пясък, какъвто не си срещал никъде другаде, разбираш, че Занзибар е късче от рая. Допира на горещия въздух по облечено ти тяло те кара да съблечеш и...
прочети още
РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА