ТОП 10 на най-интересните неща, които трябва да видиш в ЕГИПЕТ!

01.04.2021
Селям Алейкум, приятели!

Днес ще ви пренесем в една необятна страна, която и до ден днешен пази своите тайни - за фараони, за величествените строежи на пирамидите и за необикновени божества! Египет ви посреща със своята гостоприемност и дружелюбност! Така че запомнете добре този поздрав, ще ви е от полза! 

В следващите редове ще ви запознаем с 10-те най-интересни неща, които трябва да видите или опитате по време на престоя ви в тази мистична страна. 

10. КАМИЛИТЕ
Сред пясъците на горещата пустиня Сахара живее красиво и величествено животно - камилата. „Божи дар” - от арабски така се превежда името на камилата и не случайно се нарича корабът на пустинята. Ако досега не сте имали възможността да яздите камила или просто да се снимате с нея, то задължително трябва да го направите по време на престоя ви в Египет. Чувството е повече от страхотно, но бъдете внимателни, височината на камилите достига до 2.5м.


9. ВОДНИЯ СВЯТ В ЧЕРВЕНО МОРЕ
Ако сте любители на морското дъно няма как да не останете впечатлени от необятния морски живот. Смятана за топ дестинация за гмуркане, Червено море е дом на повече от 1200 вида подводни обитатели. По отношение на красотата и уникалността на подводния свят само няколко места на Земята могат да се сравнят с рифовете на Египет. Разнообразието на морската флора и фауна в Червено море изумява и очарова. Ярки тропически риби,  дюгони - сирени, сепии, делфини ... Малцина могат да устоят на това великолепие!

8. МЕСТНАТА КУХНЯ
Безспорно да отидете в чужда държава и да не опитате местната кухня, е като да отидете до Рим и да не видите Папата. Горещо съветваме всеки да се впусне по местните капанчета и ресторанти и да експериментира с националната кухня. Street food - често срещана опция и то много вкусна, но тук трябва да отсеете правилното място, за да избегнете стомашните проблеми.


снимка: @nicolich.travels

7. АРАБСКИТЕ РИТМИ
Знаехте ли, че Египтяните са весели хора и определено знаят как да се забавляват? Впуснете се смело в ритъма на танца им! Изпълняват се под акомпанимента на ситри, цимбали, удари с ръце и както при повечето източни народи, египтяните имали танц на корема, който още тогава имал еротичен характер. Музиката тук е навсякъде и вие много бързо ще се убедите в това. Let's dance! 

6. ПАЗАРЪТ ХАН ЕЛ-ХАЛИЛИ В КАЙРО
Открийте исторически кафенета, антични сувенири и изобилие от уникални, ръчно изработени аксесоари в най-големия сук на града. Разположен в сърцето на Кайро, пазарът Khan Eel-Khalili се счита за един от най-големите пазари на открито в Близкия изток и трябва да се види. Отстъпете назад във времето и се загубете, чудейки се на древната слава на града през свободното си време. Ще бъдете на няколко крачки от улица Muizz, където се намира най-голямата концентрация на средновековни ислямски архитектурни съкровища.
5. САФАРИ В ПУСТИНЯТА
Обичате ли адреналина? Защото екстремното и скоростно спускане с бъгита из пясъчните египетски дюни определено ще повиши адреналинът ви на макс. Хванете се здраво!

 

4. СФИНКСЪТ
При древните египтяни сфинксът е представен като скулптура, лежаща на земята, обикновено с глава на мъж и тяло и лапи на лъв. Той символизирал царя на Египет - фараона, като въплъщение на бога на слънцето. Според твърденията на много учени и изследователи египетският сфинкс е скрил в себе си повече загадки дори от Великите пирамиди. Не пропускайте да си направите оригинална снимка със статуята, която да ви остане за спомен.

3. ПИРАМИДИТЕ
Без съмнение, когато някой каже Египет  то първата ни асоциация са египетските пирамиди. На 25км. от Кайро, в близост до гр. Гиза те се открояват на фона на градската атмосфера. Местоположението им не е случайно, западният бряг на р. Нил - брегът на залязващото слънце, защото египтяните са вярвали в живота след смъртта, именно затова гробниците на фараоните се намират там. Едно от 7-те чудеса на света, Хеопсовата пирамида се откроява сред всички останали със своите размери. Безспорно величествени постройки, които няма как да бъдат пропуснати при посещението ни в Египет.


2. ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В КАЙРО
Ако сте пътешественици и откриватели по душа, то не можете да останете равнодушни пред Египетския музей в Кайро.  Считан за истинско Елдорадо за археолозите. Открит през 1902г., Египетският музей е с колекция, наброяваща около 120 000 експоната от всички исторически периоди на Древен Египет. Сградата на музея е разположена в центъра на града на площад Ат-Тахрир. В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. 

1. ДОЛИНАТА НА ЦАРЕТЕ
Името на долината на арабски означава „Вратите на Царете“ и се отнася за вратите, които завинаги затварят гробниците. Най-внушителна е гробницата на Тутанкамон, която е и изключително добре запазена до ден днешен. Не далеч от "Вратите на Царете" се намира и древната столица на египетските фараони Луксор - известен още като най-големият музей под открито небе.

Последни публикации в блога

Защо да караме ски във френските Алпи?

12.07.2024
Защо да караме ски във френските Алпи?
прочети още

Всичко което трябва да знаете за Карнавала в Рио

14.06.2024
Карнавалът в Рио де Жанейро е едно от най-значимите културни събития в света. Всяка година през февруари или март, градът се превръща в сцена на невероятни паради, костюми и музика, привличайки милиони посетители от цял свят!
прочети още
РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА