Великите фараони на Египет

02.10.2022
Великите египетски владетели, наричани още царете на Египет, са били могъщи политически и религиозни лидери. Преди около 3000 години (от 3150 г. пр. Хр. до 30 г. пр. Хр.) те управляват страната на пирамидите. Фараоните са притежавали абсолютна власт, имайки статут на истински богове на земята. Благодарение на ненарушимите им закони царете на Египет създават мощна империя, която е основна сила и двигател на прогреса в античния свят в продължение на стотици години. Ето кои са най-великите управници на Древен Египет:

Менес е управлявал около 3100 г. пр. Хр. Той е основател на първата династия и обединител на Горен и Долен Египет. По негово време е построен и град Мемфис, който по-късно се основава като обща столица. Сведенията за фараона са оскъдни, като някои историци дори поставят под съмнение съществуването му и смятат, че Менес е другото име на някой от фараоните Нармер и Аха. 

Тутмос III е шестият фараон от XVIII династия в Древен Египет. Тъй като е прекалено млад, 22 години управлява заедно с мащехата си Хатшепсут, която също носи титлата „фараон“. След нейната смърт Тутмос III поема властта официално и създава най-голямата империя. Той завладява земите от Нил в Северна Сирия до Нубия, а по-късно се изявява и като велик строител.

Хатшепсут е втората доказана жена фараон от Древен Египет. Дъщерята на Тутмос I управлява 21 години. Избягва да води войни за териториално разширение. Хатшепсут се облича в мъжки дрехи и носи фараонска брада. Остава завинаги в историята с добрите си дела. След смъртта ѝ, нейните изображения са заличени, вероятно от Тутмос III.

Аменхотеп III е деветият египетски фараон от XVIII династия. Син на Тутмос IV и царица Мутемуйи, съпруг на Тий и баща на Ехнатон. Управлението му представлява период на разцвет за древноегипетската цивилизация. Отличава се с редкия дълготраен мир. Годините, през които Аменхотеп III властва, са белязани от грандиозно строителство. Тогава на западния бряг на р. Нил в Тива е изграден нов храм на Амон (съвременният Луксор).Рамзес II е считан за най-великия и могъщ фараон на Египет. Смята се, че поема трона, когато е на около 20 години. Като фараон разполага с голям харем, 5-6 жени и още няколко любовници. Счита се, че има десетки деца, а най-обичаната от него жена е Нефертити. В нейна чест той строи редица храмове и статуи. Рамзес II е един от двамата фараони, управлявали над половин век.

Последни публикации в блога

Запиши се за ски и спечели ваучер

06.11.2023
Включи се в играта на Contrabanda и Rapsody Travel. Резервирай до 30 ноември и участвай в томбола за ваучер на стойност 500 лв. като използваш промо код CONTRABANDA.
прочети още

Защо в Банско на 8-ми декември?

17.10.2023
Най-предпочитаната парти дестинация по време на студентския празник, която води класациите в последните години е именно зимния курорт Банско, още познат като меката на студентския празник. Ето няколко съвета, за истински незабравим 8ми декември в Банско.
прочети още
РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА